Мюсли бар е питателен сладкиш, подходящ за закуска или следобедно хапване. Рецептата не е строго определена, затова имате пълната свобода да прибавяте свои любими ядки или зърнени храни.
Необходими продукти:
- 6 чаши валцуван овес;
- 4 супени лъжици масло, плюс допълнително за намазване;
- 1/4 рапично масло;
- 1 чаена лъжица сол;
- 1 чаша кафява захар;
- ½ чаша мед;
- ¼ чаша ябълков сок;
- ¼ чаша сироп меласа;
- 3 чаени лъжички екстракт от ванилия;
- чаша и половина ориз криспис;
- 1 чаша пшеничен зародиш;
- ½ ситно смлени орехи;
- ¼ чаша по-едро смлени бадеми;
- около 100 грама разтопен шоколад;
Начин на приготвяне:
Сложете маслото в купа и го загрейте, докато се разтопи.
Снимка: thepioneerwoman.com
Изсипете овеса в купа и го полейте с разтопеното масло. Сложете сол и разбъркайте.
Снимка: thepioneerwoman.com
Разделете сместа в две тави и я сложете да се пече във фурната за около 15-20 минути. След като стане готова, оставете я да се охлади и я прехвърлете отново в купа.
Снимка: thepioneerwoman.com
Смесете захарта, меда, сиропа меласа и ябълковия сок. Разбъркайте и сложете сместа на котлона, докато не започнат да се появяват и балончета. Прибавете ванилията.
Снимка: thepioneerwoman.com
Смлените ядки прибавете към печените овесени ядки.
Снимка: thepioneerwoman.com
Към сместа сложете и пшеничния зародиш. След това залейте с готовия разтопен и загрят сос. Разбъркайте.
Снимка: thepioneerwoman.com
Върху тава сложете фолио за печене (намажете го с масло) и изсипете вече готовата смес. Оформете всичко равномерно. Сложете тавата в предварително загрята на 220 градуса фурна за около 20-25 минути. Сместа трябва да придобие златисто-кафяв цвят.
Снимка: thepioneerwoman.com
Оставете мюслите напълно да изстинат и чак тогава ги отлепете от фолиото. Сложете ги върху голяма дъска и ги нарежете на малки равни парчета.
Снимка: thepioneerwoman.com
Потопете всяко парче в разтопения шоколад.
Снимка: thepioneerwoman.com