Ако сте почитатели на по-нетрадиционната кухня, със специфични подправки и мирис, значи трябва да опитате мароканския танджин. Макар и купени в България, зеленчуците ще придобият съвсем различен вкус, благодарение на многото подправки, които се използват в рецептата.
Ето какви продукти ви трябват:
- 1/2 чаша сушено киноа (готви се с една чаша вода)
- 8 сушени кайсии
- 1 глава червен лук
- 4 скилидки чесън - накълцани
- 3 тиквички
- 2 моркова
- 1 голям картоф
- 2 чаши нахут - изплакнат и изцеден
- 2 чаши нарязани на кубчета домати
- зеленчуков бульон
- 1 ч.л. кимион на прах
- 1/2 ч.л. къри на прах
- 3/4 ч. л. сол
- 1/8 ч.л. лют червен прах
- канела
- пресен джоджен - нарязан
- нарязани бадеми
Начин на приготвяне:
Накиснете сушените кайсии в гореща вода и ги оставете настрани. Кайсиите ще абсорбират водата, докато приготвяте другите съставки.
Снимка: pickyeaterblog.com
Нарежете всички зеленчуци.
Снимка: pickyeaterblog.com
Запържете лука и чесъна с две чаени лъжици зехтин на средна топлина, докато не придобият карамелизиран цвят. Добавете останалата част от съставките – картофа, тиквичките, морковите, доматите и нахута. Прибавете и всички подправки. Разбъркайте добре и прибавете зеленчуковия бульон. Отново разбъркайте и оставете сместа да къкри на по-бавен огън. Сложете капак отгоре за минимум 10 минути, за да могат картофите и нахута да омекнат.
Снимка: pickyeaterblog.com
През това време сварете киноата.
Снимка: pickyeaterblog.com
Изцедете кайсиите от водата и ги нарежете на ситно.
Снимка: pickyeaterblog.com
Зеленчуковата смес трябва да изглежда по този начин. Ако сместа стане прекалено суха, може да я разредите допълнително със зеленчуков бульон.
Снимка: pickyeaterblog.com
Разбъркайте кайсиите, бадемите и киноата. Сложете нарязан джоджен.
Снимка: pickyeaterblog.com
Крайният резултат трябва да е:
Снимка: pickyeaterblog.com