IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Марокански зеленчуков танджин

19 октомври 2012 10 40

Пренесете се в северозападната част на Африка

Снимка: pickyeaterblog.com

Снимка: pickyeaterblog.com

Ако сте почитатели на по-нетрадиционната кухня, със специфични подправки и мирис, значи трябва да опитате мароканския танджин. Макар и купени в България, зеленчуците ще придобият съвсем различен вкус, благодарение на многото подправки, които се използват в рецептата.

Ето какви продукти ви трябват:

- 1/2 чаша сушено киноа (готви се с една чаша вода)

- 8 сушени кайсии

- 1 глава червен лук

- 4 скилидки чесън - накълцани

- 3 тиквички

- 2 моркова

- 1 голям картоф

- 2 чаши нахут - изплакнат и изцеден

- 2 чаши нарязани на кубчета домати

- зеленчуков бульон

- 1 ч.л. кимион на прах

- 1/2 ч.л. къри на прах

- 3/4 ч. л. сол

- 1/8 ч.л. лют червен прах

- канела

- пресен джоджен - нарязан

- нарязани бадеми

Начин на приготвяне: 

Накиснете сушените кайсии в гореща вода и ги оставете настрани. Кайсиите ще абсорбират водата, докато приготвяте другите съставки.

Снимка: pickyeaterblog.com

Нарежете всички зеленчуци.

Снимка: pickyeaterblog.com

Запържете лука и чесъна с две чаени лъжици зехтин на средна топлина, докато не придобият карамелизиран цвят. Добавете останалата част от съставките – картофа, тиквичките, морковите, доматите и нахута. Прибавете и всички подправки. Разбъркайте добре и прибавете зеленчуковия бульон. Отново разбъркайте и оставете сместа да къкри на по-бавен огън. Сложете капак отгоре за минимум 10 минути, за да могат картофите и нахута да омекнат.

Снимка: pickyeaterblog.com

През това време сварете киноата.

Снимка: pickyeaterblog.com

Изцедете кайсиите от водата и ги нарежете на ситно.

Снимка: pickyeaterblog.com

Зеленчуковата смес трябва да изглежда по този начин. Ако сместа стане прекалено суха, може да я разредите допълнително със зеленчуков бульон.

Снимка: pickyeaterblog.com

Разбъркайте кайсиите, бадемите и киноата. Сложете нарязан джоджен.

Снимка: pickyeaterblog.com

Крайният резултат трябва да е:

Снимка: pickyeaterblog.com

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари