Ризотото е традиционно италианско ястие, особено популярно в северните части на страната. Мултикултурата се пренася и в кухнята, като доказателство за това е, че типично италианско ястие е много харесвано в България и се предлага в много български ресторанти. Едва ли някой може да преброи всички видове ризото, днес ние ви представяме „Ризото примавера“, което изобилства от зеленчуци.
Необходими продукти:
- 5 чаши зеленчуков бульон
- 3 супени лъжици зехтин
- 3 супени лъжици масло
- 1/2 голям жълт лук
- 3 цели моркови
- 1/2 чаша карфиол
- 1/2 чаена чаша броколи
- 1 жълта тиква
- 2 чаени лъжици сол
- 1-1/2 чаша ориз за ризото
- 1-1/2 чаша сухо бяло вино
- 4 стръка праз лук
- 1/2 чаша замразен грах
- 150 грама козе сирене
- 1/2 чаша настъргано сирене пармезан
- пресен копър за гарнитура
Допълнителни зеленчуци, с които може да заместите някои от горните продукти са: гъби, червена чушка, тиквички, аспержи.
Начин на приготвяне:
Изсипете зеленчуковия бульон в малка тенджера и го оставете да къкри.
Нарежете всички зеленчуци, а броколите и карфиола накъсайте на ситно.
Снимка: thepioneerwoman.com
Снимка: thepioneerwoman.com
В голям тиган загрейте две супени лъжици зехтин и две супени лъжици масло.
Снимка: thepioneerwoman.com
Към зехтина и маслото добавете нарязаните моркови и лук. Разбъркайте и оставете да се пържат за минута-две.
Снимка: thepioneerwoman.com
След това прибавете карфиола, разбъркайте и оставете за една минута. След него прибавете броколите и оставете продуктите да се пържат още половин минута.
Снимка: thepioneerwoman.com
Накрая сложете жълтата тиквичка и оставете сместа от продукти да се пържи половин минута. Сложете сол на вкус и разбъркайте.
Снимка: thepioneerwoman.com
Махнете зеленчуците от котлона, изсипете ги в подходящ съд и ги оставете настрана.
Снимка: thepioneerwoman.com
В същия тиган сложете една супена лъжица зехтин и една масло. Загрейте ги на средно слаб огън. Добавете ориза и разбъркайте. Запържете го за една минута.
Снимка: thepioneerwoman.com
Добавете половината количество вино и малко сол. Разбъркайте и варете, докато течността се абсорбира. През следващите 30-35 минути добавете една чаша зеленчуков бульон, като изсипвате по малко количество от него, докато се абсорбира от ориза.
Снимка: thepioneerwoman.com
Добавете другата част от виното и варете. Добавете грахта и праз лукa. Разбъркайте. Опитайте ориза и ако е необходимо сложете още бульон или сол.
Снимка: thepioneerwoman.com
Когато оризът е готов, махнете го от котлона, прибавете зеленчуците, козето сирене и пармезана и разбъркайте.
Снимка: thepioneerwoman.com
Сервирайте със стръкче магданоз отгоре.
Снимка: thepioneerwoman.com