IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Chernomore Start.bg Posoka Boec

Ризото примавера

24 октомври 2012 14 15

Ризото с много зеленчуци

Снимка: thepioneerwoman.com

Снимка: thepioneerwoman.com

Ризотото е традиционно италианско ястие, особено популярно в северните части на страната. Мултикултурата се пренася и в кухнята, като доказателство за това е, че типично италианско ястие е много харесвано в България и се предлага в много български ресторанти. Едва ли някой може да преброи всички видове ризото, днес ние ви представяме „Ризото примавера“, което изобилства от зеленчуци.

Необходими продукти:

- 5 чаши зеленчуков бульон

- 3 супени лъжици зехтин

- 3 супени лъжици масло

- 1/2 голям жълт лук

- 3 цели моркови

- 1/2 чаша карфиол

- 1/2 чаена чаша броколи

- 1 жълта тиква

- 2 чаени лъжици сол

- 1-1/2 чаша ориз за ризото

- 1-1/2 чаша сухо бяло вино

- 4 стръка праз лук

- 1/2 чаша замразен грах

- 150 грама козе сирене

- 1/2 чаша настъргано сирене пармезан

- пресен копър за гарнитура

Допълнителни зеленчуци, с които може да заместите някои от горните продукти са: гъби, червена чушка, тиквички, аспержи.

Начин на приготвяне:

Изсипете зеленчуковия бульон в малка тенджера и го оставете да къкри.

Нарежете всички зеленчуци, а броколите и карфиола накъсайте на ситно.

Снимка: thepioneerwoman.com

Снимка: thepioneerwoman.com

В голям тиган загрейте две супени лъжици зехтин и две супени лъжици масло.

Снимка: thepioneerwoman.com

Към зехтина и маслото добавете нарязаните моркови и лук. Разбъркайте и оставете да се пържат за минута-две.

Снимка: thepioneerwoman.com

След това прибавете карфиола, разбъркайте и оставете за една минута. След него прибавете броколите и оставете продуктите да се пържат още половин минута.

Снимка: thepioneerwoman.com

Накрая сложете жълтата тиквичка и оставете сместа от продукти да се пържи половин минута. Сложете сол на вкус и разбъркайте.

Снимка: thepioneerwoman.com

Махнете зеленчуците от котлона, изсипете ги в подходящ съд и ги оставете настрана.

Снимка: thepioneerwoman.com

В същия тиган сложете една супена лъжица зехтин и една масло. Загрейте ги на средно слаб огън. Добавете ориза и разбъркайте. Запържете го за една минута.

Снимка: thepioneerwoman.com

Добавете половината количество вино и малко сол. Разбъркайте и варете, докато течността се абсорбира. През следващите 30-35 минути добавете една чаша зеленчуков бульон, като изсипвате по малко количество от него, докато се абсорбира от ориза.

Снимка: thepioneerwoman.com

Добавете другата част от виното и варете. Добавете грахта и праз лукa. Разбъркайте. Опитайте ориза и ако е необходимо сложете още бульон или сол.

Снимка: thepioneerwoman.com

Когато оризът е готов, махнете го от котлона, прибавете зеленчуците, козето сирене и пармезана и разбъркайте.

Снимка: thepioneerwoman.com

Сервирайте със стръкче магданоз отгоре.

Снимка: thepioneerwoman.com

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари