Ризотото е традиционно италианско ястие, особено популярно в северните части на страната. Мултикултурата се пренася и в кухнята, като доказателство за това е, че типично италианско ястие е много харесвано в България и се предлага в много български ресторанти. Едва ли някой може да преброи всички видове ризото, днес ние ви представяме „Ризото примавера“, което изобилства от зеленчуци.
Необходими продукти:
- 5 чаши зеленчуков бульон
- 3 супени лъжици зехтин
- 3 супени лъжици масло
- 1/2 голям жълт лук
- 3 цели моркови
- 1/2 чаша карфиол
- 1/2 чаена чаша броколи
- 1 жълта тиква
- 2 чаени лъжици сол
- 1-1/2 чаша ориз за ризото
- 1-1/2 чаша сухо бяло вино
- 4 стръка праз лук
- 1/2 чаша замразен грах
- 150 грама козе сирене
- 1/2 чаша настъргано сирене пармезан
- пресен копър за гарнитура
Допълнителни зеленчуци, с които може да заместите някои от горните продукти са: гъби, червена чушка, тиквички, аспержи.
Начин на приготвяне:
Изсипете зеленчуковия бульон в малка тенджера и го оставете да къкри.
Нарежете всички зеленчуци, а броколите и карфиола накъсайте на ситно.

Снимка: thepioneerwoman.com

Снимка: thepioneerwoman.com
В голям тиган загрейте две супени лъжици зехтин и две супени лъжици масло.

Снимка: thepioneerwoman.com
Към зехтина и маслото добавете нарязаните моркови и лук. Разбъркайте и оставете да се пържат за минута-две.

Снимка: thepioneerwoman.com
След това прибавете карфиола, разбъркайте и оставете за една минута. След него прибавете броколите и оставете продуктите да се пържат още половин минута.

Снимка: thepioneerwoman.com
Накрая сложете жълтата тиквичка и оставете сместа от продукти да се пържи половин минута. Сложете сол на вкус и разбъркайте.

Снимка: thepioneerwoman.com
Махнете зеленчуците от котлона, изсипете ги в подходящ съд и ги оставете настрана.

Снимка: thepioneerwoman.com
В същия тиган сложете една супена лъжица зехтин и една масло. Загрейте ги на средно слаб огън. Добавете ориза и разбъркайте. Запържете го за една минута.

Снимка: thepioneerwoman.com
Добавете половината количество вино и малко сол. Разбъркайте и варете, докато течността се абсорбира. През следващите 30-35 минути добавете една чаша зеленчуков бульон, като изсипвате по малко количество от него, докато се абсорбира от ориза.

Снимка: thepioneerwoman.com
Добавете другата част от виното и варете. Добавете грахта и праз лукa. Разбъркайте. Опитайте ориза и ако е необходимо сложете още бульон или сол.

Снимка: thepioneerwoman.com
Когато оризът е готов, махнете го от котлона, прибавете зеленчуците, козето сирене и пармезана и разбъркайте.

Снимка: thepioneerwoman.com
Сервирайте със стръкче магданоз отгоре.

Снимка: thepioneerwoman.com







Бизнесът обяви протестна готовност заради Бюджет 2026
Християн Мицкоски обвини България в тормоз заради исканията към РС Македония
Желязков: Германия е един от най-значимите инвеститори в България
За първи път у нас: Двама силови атлети успяха поотделно да изтеглят новия Airbus A220 на "България Еър"
Обсерваторията „Вера Рубин“ откри огромен звезден поток
В монголската пустиня издигат „марсиански“ лагер
Тъмната материя се подчинява на гравитационни „кладенци“
SpaceX изстреля в Космоса изцяло турски спътник
БФС прости на Кабаков за изцепката му
Текпетей аут от Лудогорец, оперираха го
Официално: Владо Манчев смени ЦСКА с Миньор Перник
Роналдо отписа свой сънародник в Ман Юнайтед
Тест: Коя емоция управлява живота ви в момента?
Пълнолуние в Телец на 5 ноември – портал към изобилие и сбъдване на желания
Сила на всяка възраст – 3 причини жените да вдигат тежести
Нов нехормонален медикамент при менопауза одобри FDA
Памуклийка – древна билка от помощ при съвременни заболявания
Захарен диабет тип I при деца - хранене и инсулинолечение
В УМБАЛ „Света Марина“ – Варна спасиха петдневно бебе с рядка вродена аномалия
Остави коментар