IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

И аз обичам пица!

9 ноември 2012 15 12

Малко история за пицата и къде може да похапнем от това вкусно ястие

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Едно национално италианско ястие се прочува в цял свят и се нарежда сред най-любимите храни на хората. Ето и малко история:

През 1522 година в Неапол се появява първообраза на италианската пица. Пицата става любима храна на съпругата на неаполитанския крал Фердинанд IV - Мария Каролина Лорена, а по-късно и на италианския крал Умберто I и съпругата му Маргарита Савойска, в чест на която е назована една от рецептите. В САЩ пицата е пренесена през втората половина на XIX век и за първи път се прави в Чикаго, Илинойс. Традиционна италианска пица е защитена със закон от италианският парламент, като в закона се определят точните съставки и начин на приготвяне, включително и на замразените пици. Европейския съюз по молба на Италия, защитава някои традиционни италиански пици, като например „Маргарита" и „Маринара". Те са включени в системата 'Защитено име и географски произход' през 90-те години на ХХ век.

Класическото тесто за пица обикновено е с дебелина 0,5 см и се приготвя само от брашно, мая, захар, сол, зехтин и вода. Майсторите на пица използват зрелищен начин за разточване на тестото, подхвърляйки го във въздуха. Макар и не до там диетична, хубавата пица може да бъде здравословна. Всичко зависи от комбинацията на съставките, които решаваме да използваме. 'Маргаритата' например е лека и приятна. Използваме домати, кашкавал, подправки и малко свежи маслини. Ето и още една рецепта за бърза, здравословна пица:

Вегетарианска пица с каперси, моцарела, тиквички и домати.

1. Разточва се тестото за пица върху набрашнена повърхност и се оформя блат. Намазнява се дъното на тавата и се поставя тестото вътре.

2. Тестото се намазва с домати от консерва, могат да се сложат и чери доматчета. Нарязват се тиквички на тънки ленти с помоща на белачка. Лентичките се слагат върху доматите и всичко се поръсва с моцарела (или кашкавал). Маслините, каперсите и чесъна се смесват и се слагат върху пицата. Накрая се поръсва със зехтин. Фурната се загрява на 240°С (220°С с обдухване).

3. Пицата се запича за 10-12 минути, докато ръбчетата на тестото станат хрупкави и златисти. Преди сервиране се поръсва с магданоз.

Може и бързо да решите въпроса с пицата, като разберете къде се приготвят най-вкусните в София. Прегледайте списъка с 11 предложения тук.  Ако не ви допадат, направeтe свой списък с най-добрите пици в града.

Автор - снимка
Автор на статията:
Мария Господинова

КоментариКоментари