Пастата е една от италианските класики в кулинарията. Ако искате да си я приготвите вкъщи, това вече няма да е никакъв проблем. Рецептата, която ще ви представим се готви изключително бързо – за около 15 минути. Тя включва традиционния сос песто, този път в сметанов вариант. Ето и кои са необходимите продукти:
- 3/4 чаша листенца от пресен босилек;
- 1/2 чаша настърган пармезан;
- 3 супени лъжици кедрови ядки;
- 2 скилидки чесън сол и черен пипер на вкус;
- 1/3 чаша студено пресован зехтин;
- 1/2 чаена чаша готварска сметана;
- 2 супени лъжици масло;
- 1/4 чаша настърган пармезан (допълнително);
- паста по избор;
- 2 цели домата;
Начин на приготвяне:
Пригответе пастата според указанията.
В кухненски робот или пасатор сложете листенцата пресен босилек и ½ чаша настърган пармезан.
Снимка: thepioneerwoman.com
Към тях добавете кедровите ядки и една главичка чесън. Поръсете със сол и черен пипер на вкус. Включете пасатора.
Снимка: thepioneerwoman.com
След като продуктите са готови, махнете капака и бавно изсипете зехтина. Разбъркайте съставките, докато не се получи хомогенна смес.
Снимка: thepioneerwoman.com
В малка тенджера смесете сметаната и маслото. Оставете ги на средно слаб огън.
Снимка: thepioneerwoman.com
Добавете песто соса и разбъркайте.
Снимка: thepioneerwoman.com
Накрая сложете допълнителния пармезан и отново разбъркайте.
Снимка: thepioneerwoman.com
В голяма купа изсипете готовата паста. Залейте я с готовия сметанов песто сос.
Снимка: thepioneerwoman.com
Нарежете двата домата.
Снимка: thepioneerwoman.com
Прибавете доматите към пастата и разбъркайте. Овкусете допълнително, ако се налага.
Снимка: thepioneerwoman.com
Снимка: thepioneerwoman.com