Коледните и новогодишни празници наближават, така че ако искате да изненадате приятно вашите приятели, близки и роднини, предлагаме ви подходящата рецепта, с която да го направите. Тя представлява сладки рулца с боровинки и отенък на лимон. Общото време за приготвяне е около два часа, но пък близките ви го заслужават. Ето и необходимите продукти, от които се получават общо 24 рулца:
За тестото:
- 4 чаши пълномаслено мляко;
- 1 чаена чаша захар;
- 1 чаша олио от рапица;
- 2 опаковки суха мая;
- 8 чаши брашно;
- 1 чаша брашно допълнително;
- 1 супена лъжица сол;
- 1 чаена лъжичка сода;
- 1 чаена лъжичка бакпулвер;
За плънката: масло;
- 3-4 чаши захар;
- 2 лимона (настъргана кора);
- 2 чаши пресни боровинки;
За глазурата:
- 1 изстискан лимон;
- 2 лимона (настъргана кора);
- 3 чаши пудра захар;
- 2 чаши пълномаслено мляко;
- сол;
- 3 супени лъжици разтопено масло;
Начин на приготвяне:
1. За тестото
Смесете млякото заедно с една чаша захар в голяма тенджера. Към тях прибавете олиото от рапица и разбъркайте. Загрейте сместа на средна температура, без да става прекалено гореща. Махнете тенджерата от котлона и оставете сместа да се охлади.
Снимка: thepioneerwoman.com
След това прибавете маята и 8 чаши брашно към сместа. Разбъркайте леко, докато напълно се комбинират. Консистенцията трябва да бъде влажна и лепкава. Сложете кърпа, която да покрие сместа и я оставете за един час настрани.
Снимка: thepioneerwoman.com
След като измине един час, прибавете още една чаша брашно. Добавете и солта, содата и бакпулвера. Разбъркайте добре, докато всички съставки се комбинират. Сложете отново кърпа и оставете тенджерата в хладилника.
Снимка: thepioneerwoman.com
Загрейте фурната на 200 градуса. Намажете с масло голяма тавичка, в която ще печете рулцата. Разтопете масло в малка тенджера на средна температура.
Снимка: thepioneerwoman.com
Разделете тестото на две половини. Вземете една от тях и я поставете върху набрашнена повърхност. Разточете я, колкото е възможно по-тънко и след това намажете тестото с разтопеното масло.
Снимка: thepioneerwoman.com
Смесете захарта заедно с настърганата лимонена кора.
Снимка: thepioneerwoman.com
Поръсете с тях тестото отгоре, като след това прибавите боровинките.
Снимка: thepioneerwoman.com
Започнете от крайната за вас страна да навивате тестото. Запечатайте двете страни.
Снимка: thepioneerwoman.com
С остър нов нарежете тестото и наредете получените рулца в предварително намазаната тава. Оставете ги да втасат за 20 минути. След това ги печете между 15 и 20 минути, докато придобият златисто-кафява коричка.
Снимка: thepioneerwoman.com
За глазурата:
Смесете изстискания лимонов сок, лимонената кора, пудрата захар, млякото и малко сол в купа. Добавете малко разтопено масло и разбъркайте.
Снимка: thepioneerwoman.com
Залейте с готовата смес изпечените рулца.
Снимка: thepioneerwoman.com