Говеждата яхния е подходяща, както за вечеря, така и за обяд. Когато и да решите да изпробвате кулинарните си умения обаче, трябва да отделите около три часа, за да приготвите тази рецепта. Все пак хубавите неща стават бавно, нали така? Освен месо, в яхнията има и зеленчуци, което я прави много апетитна. Ето и кои са необходимите продукти за нейното приготвяне:
За яхнията:
- 3 супени лъжици зехтин;
- 1 супена лъжица масло;
- 1 килограм говеждо месо - нарязано на парчета;
- сол и черен пипер;
- 1 глава лук - нарязана на парчета;
- 3 скилидки чесън – смлян; лютеница;
- 4 чаши бульон;
Допълнително:
- ½ чаена лъжица захар;
- 4 моркова – нарязани на кубчета;
- 2 репи – нарязани на кубчета;
- 2 супени лъжици млян пресен магданоз;
Начин на приготвяне:
Осолете говеждото месо със сол и черен пипер на вкус.
Снимка: thepioneerwoman.com
В тенджера загрейте зехтин и масло. След това прибавете месото. Пържете, докато месото не придобие кафяв цвят. Когато е готово, го извадете в чиния. В тенджерата прибавете лука и чесъна. Запържете ги и към тях прибавете една лъжица лютеница. Разбъркайте добре и оставете на огън за около две минути.
Снимка: thepioneerwoman.com
След това добавете бульона, захарта и подправките. Разбъркайте и сложете говеждото месо отново в тенджерата. Сложете капака отгоре, намалете температурата на ниска и оставете месото за около час и половина – два.
Снимка: thepioneerwoman.com
След като необходимото време изтече, добавете нарязаните морков и ряпа. Сложете капака и оставете храната за още половин час. Сосът, който ще се получи трябва да е гъст.
Снимка: thepioneerwoman.com
Когато зеленчуците и месото са достатъчно крехки, махнете тенджерата от котлона. Сервирайте яхнията заедно с картофено пюре, като я поръсите отгоре с пресния магданоз.
Снимка: thepioneerwoman.com