Ако си падате по мексиканската кухня, със сигурност харесвате пикантния сос салца, който доста добре се комбинира с начос, царевична питка или тортила чипс.
По принцип основата на този сос са доматите, но тайната му се крие в другите му пикантни съставки.
Той е много подходящ за пред телевизора, особено ако ви предстои нещо интересно за гледане.
Другата тайна на хубавия салца сос е да не се прави от смлени домати, а от консерва на едри парчета или дори цели домати.
Хубавото на домашната салца е, че тя няма да съдържа оцет и консерванти.
За тази рецепта ще ви трябват хубав кухненски робот, 10 свободни минути и следните продукти:
1 консерва с цели домати;
2 зелени люти чушки;
1 глава лук;
1 скилидка чесън;
1/4 чаена лъжичка захар;
1/4 чаена лъжичка сол;
1/4 чаена лъжичка смлян кимион;
сок от един лимон/лайм;
Няколко стръка магданоз.
Инструкции за приготвяне:
Първо нарежете лука, чушките и чесъна на ситно.
Снимка: thepioneerwoman.com
После сложете доматите в купата на кухненския робот и ги пасирайте за няколко секунди, но да останат на малки парчета. След това добавете чесъна, чушките и лука, както и подправките и отново пуснете блендера на умерена скорост.
Снимка: thepioneerwoman.com
След това добавете лимоновия сок и магданоза. Най-накрая сложете и кимиона. Ако сосът не е достигнал желаната от вас плътност, добавете някоя от съставките.
Снимка: thepioneerwoman.com
Време е да си вземете царевична питка или чипс и да опитате салцата. Внимавайте със солта защото повечето видове чипс/начос са много солени!
Снимка: thepioneerwoman.com
Приберете в хладилника готовата салца за няколко часа. Това ще подобри вкуса ѝ.
Снимка: thepioneerwoman.com
Ако обичате да си угаждате, след като купите своя чипс ще подобрите вкуса му със сирене чедър, пармезан или с кашкавал.
Снимка: thepioneerwoman.com
Рендосайте вашето сирене/кашкавал върху чипса и го сложете въ горещата фурна за около 5 минути докато се разтопи.
Снимка: thepioneerwoman.com
Приятно хапване!