Къри супата от леща е едновременно лесна за изпълнение рецепта, както и здравословен избор за вечеря. Лещата е богат източник на протеини и фибри. Както знаете, има различни видове леща, така че сами може да изберете тази, която най-много ви харесва на вкус. Друга полезна съставка в супата е спанакът. Ето и кои продукти още ще са ви необходими, за да приготвите къри купата от леща:
- 1 чаена лъжица зехтин;
- 1 чаша нарязан лук;
- 1 супена лъжица смлян чесън – около 4 скилидки;
- 1 супена лъжица смлян пресен джинджифил;
- 1.5 супена лъжица къри на прах;
- 1/8 чаена лъжица лют червен пипер;
- 3 чаши зеленчуков бульон;
- 1.5 супена лъжица балсамов оцет;
- 450 грама задушена леща;
- 2 чаши пресен спанак;
- ¼ чаена лъжица сол;
- ¼ чаена лъжица черен пипер;
- ¼ чаша нарязан пресен магданоз;
- ¼ чаша кисело мляко;
Начин на приготвяне:
Загрейте котлона на средна топлина. В голяма тенджера запържете лука в масло за около 3 минути. Добавете чесъна и джинджифила и запържете за още една минута. Към тях прибавете кърито на прах, лютия червен пипер и гответе за още половин минута, като разбърквате сместа постоянно.
Снимка: pickyeaterblog.com
След това добавете бульона, оцета и задушената леща. Увеличете температурата на котлона и чакайте, докато сместа не започне да ври. След това отново намалете температурата и оставете лещата да къкри 5 минути.
Снимка: pickyeaterblog.com
Пасирайте сместа с помощта на пасатор. Когато получите хомогенна смес, прибавете спанака, солта и черния пипер. Разбъркайте. Накрая добавете магданоза и отново разбъркайте.
Снимка: pickyeaterblog.com
Снимка: pickyeaterblog.com
Изсипете от сместа в купа, сложете една лъжица кисело мляко и отново поръсете с магданоз.
Снимка: pickyeaterblog.com