Предлагаме ви рецепта за една лесна, засищаща и красива салата, която се реди на слоеве. Можете да променяте съставките според вашия вкус или според съдържанието на хладилника си към момента.
Задължително е да имате няколко вида пресни зеленчуци, някакво френско сирене или кашкавал и яйца. Иначе стандартните съставки са като тези, в повечето салати.
Добре е да имате голяма и дълбока стъклена купа, през която да могат да се открояват различните редове в салатата, показвайки своята колоритна красота.
А ето и рецептата в детайли.
Необходими продукти:
2 глави салата айсберг;
300 грама измит, пресен спанак;
Сол и черен пипер на вкус;
8 цели твърдо сварени яйца;
½ кг наразян бекон;
4 големи домата;
1 връзка зелен лук;
300 гр сирене чедър/кашкавал;
500 гр замразен грах.
За дресинга:
1/2 чаша майонеза;
1/2 чаена чаша заквасена сметана;
1 с.л. захар;
Пресен копър.
Инструкции за приготвяне:
Снимка: thepioneerwoman.com
Вземете прозрачната стъклена купа и започнете да редите салатата на слоеве. Започнете със слой от ситно нарязан айсберг. Поръсете го със сол и прясно смлян черен пипер.
Снимка: thepioneerwoman.com
След това сложете един ред спанак, който също поръсете със сол и черен пипер.
Снимка: thepioneerwoman.com
След това нарежете твърдо сварените яйца – те са вашият трети ред.
Снимка: thepioneerwoman.com
След това идва време за нарязания на тънко бекон. Можете да го запържите преди това, ако желаете.
Снимка: thepioneerwoman.com
След него подредете нарязаните на ситно домати, които също трябва да овкусите с подправки.
Снимка: thepioneerwoman.com
Доматите поръсете с ред от нарязан зелен лук.
Снимка: thepioneerwoman.com
След това е време за настъргания кашкавал/сирене Чедър (можете да използвате моцарела или обикновено сирене).
Снимка: thepioneerwoman.com
След това сложете щедър слой частично размразен грах.
Снимка: thepioneerwoman.com
За дресинга смесете заквасената сметана с майонеза в отделна купа. Добавете една супена лъжица захар. Можете да сложите и други пресни подправки и малко чесън.
Снимка: thepioneerwoman.com
Намажете най-горния слой с дресинга с помощта на лъжица.
Снимка: thepioneerwoman.com
Поръсете с пресен копър. Покрийте салатата с найлоново фолио и я сложете в хладилника за няколко часа. Консумирайте я в следващите 8 часа.