Гладни ли сте вече? Защо не си направите една яхния от свинско/говеждо месо и картофено пюре, например?
Освен вкусно това ястие може да бъде консумирано два поредни дни, без да му се развалят вкусовите качества. Това означава, че можете да си спестите готвенето на другия ден.
А ето и как да го направите:
Необходими продукти:
3 супени лъжици зехтин;
½ пакет масло;
800 гр. говеждо или свинско месо;
Сол и черен пипер;
1 глава лук;
3 скилидки чесън;
Доматена паста;
Сос Уорчестър;
1/2 чаена лъжичка захар;
4 цели моркова;
2 глави ряпа;
Пресен магданоз;
5 големи картофа;
1 пакет крема сирене;
1/2 ч.ч. течна сметана
Инструкции за приготвяне:
Затоплете зехтина в голям тиган над средно-висока температура.
Снимка: thepioneerwoman.com
Добавете малко масло и веднага след като то се разтопи, задушете половината от нарязаното на едри парчета месо, докато стане леко кафяво (за около 2 минути).
Снимка: thepioneerwoman.com
След това извадете месото от тигана с решетъчна лъжица и го поставете в чиния. Добавете останалата част от месото на го запържете по същия начин. След това и него извадете и оставете настрана.
Снимка: thepioneerwoman.com
Добавете лука и чесъна в тигана и ги бъркате непрекъснато в продължение на две минути. След това добавете доматеното пюре и го разбъркайте с лука и чесъна. Задушете сместа за още две минути.
Снимка: thepioneerwoman.com
След това добавете към тигана месото, соса Уорчестър, четири чаши вода (зеленчуков бульон), както и захарта. Покрийте тигана, намалете силата на котлона до минимум и оставете да се вари между час и половина и два часа.
Снимка: thepioneerwoman.com
След това добавете нарязаните ряпа и моркови в тигана и разбъркайте, така че да се съчетаят добре. Сложете капака на тигана и оставете ястието да къкри за още 30 минути.
Снимка: thepioneerwoman.com
Сосът трябва да се сгъсти доста. Когато морковите и ряпата омекнат, добавете нарязания на ситно магданоз. След това сложете на вкус сол и черен пипер. Сервирайте ястието горещо в купа заедно с картофеното пюре. Поръсете допълнително с нарязан на ситно магданоз.
Снимка: thepioneerwoman.com
Картофено пюре:
Нарежете картофите на четвъртини и ги покрийте с вода в голяма тенджера. Варете ги около 25-30 минути. След това ги прецедете от водата и добавете към тях крема сиренето, маслото, течната сметана, сол и черен пипер. Върнете сместа за малко на котлона (2-3 минути).
Намачкайте картофеното пюре преди да го сервирате.
Снимка: thepioneerwoman.com