IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Chernomore Start.bg Posoka Boec

Сладко великденско яйце

28 април 2013 12 10

Рецепта за оригинални великденски яйца

Снимка: notwithoutsalt.com

Снимка: notwithoutsalt.com

Един от най-светлите християнски празници наближава. Традицията повелява на Великден всички членове на семейството да се съберат и да ядат предварително боядисани яйца. Предлагаме ви чудесна възможност да впечатлите всички свои близки и роднини, като след обяда ги изненадате със сладки великденски яйца.

Ето и тяхната история: както много други хора, готвачът и кулинарен блогър Ашли Родригес, от малка обожавала популярните шоколадови яйца. След години, когато тя вече има достатъчно изявени възможности в кухнята, Ашли решава да измисли своя рецепта за сладко яйце.

Знаете, че невинаги домашно приготвените ястия имат същия вкус, както тези в някой ресторанта например, но пък това не ги прави по-малко апетитни. Още повече сладките яйца са чудесна идея за десерт на Великден.

Ако вече сте заинтригувани, ето и рецептата за нетрадиционните великденски яйца (продуктите са за около 15 яйца).

Необходими продукти: ½ чаша златен сироп, 6 супени лъжици меко масло, ½ чаена лъжица сол, 3 капки вода от портокалов цвят (по избор), ванилия (по избор), 3 чаени чаши пудра захар, ¼ до ½ чаена лъжичка жълта боя за яйца, 420 грама начупен тъмен шоколад.


Начин на приготвяне:

1. В голяма купа изсипете маслото. Към него добавете златния сироп, солта, портокаловия цвят, екстракта от ванилия и вода. С миксера разбийте сместа на средно-слаба скорост, за да съчетаят всички съставки. Включете миксера на по-бавни обороти и бавно добавете пудрата захар. Разбъркайте, докато сместа не стане напълно хомогенна.

Снимка: notwithoutsalt.com

2. Поставете една трета от сместа в малка купа и добавете достатъчно жълта боя, за да се получи желания цвят на жълтък. Разбъркайте сместа, за да придобие равномерен жълт цвят. Покрийте двете купи с найлоново фолио отгоре и ги поставете във фризера за най-малко 15 минути, защото сместа трябва да бъде студена, когато работите с нея.

Снимка: notwithoutsalt.com

3. Когато сместа е достатъчно охладена, извадете жълтата. От нея взимайте по половин чаена лъжичка, като оформяте малко топче. След като импровизираните жълтъци са готови, наредете ги в малък съд, запечатайте го отново с найлоново фолио и ги върнете отново във фризера.

Снимка: notwithoutsalt.com

4. От купата с бялата смес взимайте по една супена лъжица, която също оформяйте под формата на топче. След това извадете жълтъците от фризера. Поставете една бяла топка в дланта си и леко я разпънете настрани. В сърцевината ѝ сложете жълто топче, а след това го покрийте с останалата част от бялото топче.

Повторете този процес с всяко топче. Ако по време на оформянето някоя бяла топка е прекалено мека, сложете я отново във фризера за няколко минути. След като сте приключили, пъхнете по една клечка в средата на всяко яйце и след това оставете всички във фризера.

Снимка: notwithoutsalt.com

5. Разтопете шоколада. Извадете яйцата от фризера и придържайки внимателно клечката, натопете всяко едно яйце поотделно в шоколада. След това внимателно изцедете излишъка шоколад. Наредете яйцата в съд, който да не развали тяхната шоколадова обвивка. След това ги сложете в хладилника за 10 минути. Когато времето изтече, извадете яйцата и внимателно отделете всяка клечка.

Снимка: notwithoutsalt.com

Снимка: notwithoutsalt.com

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари