IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Chernomore Start.bg Posoka Boec

Яйца в картофени гнезда

11 април 2013 10 40

Перфектната гарнитура към агнешкото печено

Снимка: thepioneerwoman.com

Снимка: thepioneerwoman.com

Представяме ви една пролетна рецепта от картофени гнезда с яйца. Това е перфектната гарнитура към агнешкото печено, което със сигурност ще похапнете по Великден, а защо не и след него.

Тези хрупкави картофени гнезда вървят перфектно и с няколко парчета шунка или бекон. Ястието  може да бъде направено и в по-малко количество, но ние ви предлагаме рецепта за 12 порции, в случай че решите да изненадате гостите си с нещо креативно и вкусно.

Ако предпочитате да  е по-пикантно, можете да полеете яйцата в картофените гнезда преди да ги консумирате с лют сос. Ето и самата рецепта:

Необходими продукти:

6 цели картофи, среден размер;
Сол и черен пипер на вкус;
24 цели големи яйца;
Олио/зехтин.

Инструкции за приготвяне:

Загрейте фурната до 180 градуса. Изпечете картофите цели и обелени около 45 минути до 1 час.

Снимка: thepioneerwoman.com

След като ги извадите от печката ги оставете да се охладят и едва тогава ги разрежете, а вътрешността им настържете на ренде.

Снимка: thepioneerwoman.com

Подправете ги със сол и черен пипер и увеличете температурата на фурната до 200 градуса. Ще ви трябва тава за кексчета/мъфини.

Снимка: thepioneerwoman.com

Намажете гнездата в тавата със зехтин или олио и сложете във всяка форма по 3 - 4 супени лъжици настърган картоф. Използвайте пръстите си като внимателно натиснете картофа по стените и дъното на всяка чашка, така че да остане място за яйцата.

Снимка: thepioneerwoman.com

Капнете отгоре още малко зехтин/олио и сложете тавата във фурната. Печете картофените гнезда за 15 до 20 минути. Внимавайте да не прегорят. Извадете ги, когато придобият златисто кафяв цвят.

Снимка: thepioneerwoman.com

Оставете гнездата да се охладят. След това счупете по едно яйце във всяка чашка. Поръсете отново със сол и черен пипер и върнете тавата във фурната да се пече за още около 15 минути докато жълтъците станат твърди.

Снимка: thepioneerwoman.com

Извадете гнездата от формите с помощта на лъжица/вилица и сервирайте.

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари