Слънце, плаж, море и ... коктейл в ръка. Дори и да не сте любители на чашката, може да си позволите да се отпуснете с нещо разхлаждащо, сладко и слабо алкохолно по време на жадуваната си почивка. А според президента на Българската асоциация на барманите Пенчо Пенчев тази година хитовите питиета ще са "Мохито", "Пина Колада" и "Космополитън".
На откриването на 23-тото национално първенство на барманите Пенчев представи най-модните тенденции при напитките. А те включват плодови добавки и повече пушек, пише БТА.
Според експертите димът променя вкуса на съставките на напитките, а опушването на коктейлите изглежда адски ефектно.
А ако искате да си приготвите "Мохито" у дома, трябва да се снабдите със следните съставки:
- 40 мл бял ром;
- 30 мл пресен сок от зелен лимон;
- 3 листа мента;
- 2 чаени лъжици захар;
- Сода;
Снимка: Dreamstime
Начин на приготвяне:
Смесете сока от зелен лимон със захарта (или сиропа) и листата от мента. Сместа внимателно се смачква със специален дървен уред (muddler). Листата от мента трябва да са смачкани само толкова, колкото да пуснат соковете си. Добавете рома и разбъркайте, докато се разтопи захарта. На финала не пропускайте ледените кубчета и газираната вода.
За украса добавете листа от мента и резенчета лимон.
А какво ви трябва за "Космополитън"
Снимка: Dreamstime
Съставки:
- 40 мл Цитрусова Водка;
- 20 мл сок от червени боровинки;
- 10 мл пресен сок от зелен лимон;
- украса: кора от портокал;
Начин на приготвяне:
Поставете съставките в шейкър пълен с лед, разбийте енергично и сервирайте в изстудена чаша за мартини. Гарнирайте с кората от портокал и сервирайте.