IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Chernomore Start.bg Posoka Boec

Дресингът – „черешката“ на салатата

22 май 2013 05 45

Салата без вкусен дресинг е като ястие без сол

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Както всяко друго нещо, така и дресингът си има своята история. Тя датира още от древността, когато китайците използвали като дресинг соевия сос. Вавилонците например използвали олио и оцет, за да овкусяват своите зелени салати. Римляните от своя страна предпочитали да използват билки и сол. А египтяните "обличали" салатите си с масло, оцет и ориенталски подправки.

През XX век американците проявили изобретателност и направили своя "дебют" в приготвянето на сосове и дресинги за салати. Много от най-големите марки на пазара датират още от далечната 1920 година.

И тъй като говорим за историята на марките, една световноизвестна японска марка с името Kikkoman (най-големият производител в света на естествено ферментирал соев сос) също реши да изненада своите верни почитатели с представянето на два нови дресинга.

Първият дресинг с марката Kikkoman е дресингът с лук, който е произведен именно на базата на естествено ферментирал соев сос Kikkoman и други специално селектирани продукти. Комбинацията от лук и класически японски соев сос е изключително удачна при подправянето на зеленчукови салати, вегетариански и месни ястия. Отличава се с характерен и балансиран сладко-кисел вкус.

Снимка: Kikkoman

Сусамовият дресинг Kikkoman е произведен отново на базата на естествено ферментиралия соев сос Kikkoman. Тук комбинацията от сусам и класически японски соев сос се явява добър заместител на традиционната майонеза и сметановите сосове, особено когато става въпрос за подправяне на месо, риба или зеленчуци. Чудесно приложение има и за салати и хапки. Освен подчертан сусамов вкус, този сос има и много приятен аромат отново на сусам.

Сигурни сме, че в момента, в който опитате дресингите, ще почувствате магията на изтънчените им и различни от масово предлаганите вкусове. А за да имате перфектната основа, с която да ги опитате, вижте нашите интересни предложения за салати.

Салата с морски дарове с дресинг лук (за 4-5 порции)

Необходими продукти

200 г зелена салата

10 г сушени уакаме

80 г лук

150 г сьомга

150 г скариди

150 г октопод

20 г тобико хайвер

1 брой авокадо

15 броя чери домати

кориандър - на вкус

Приготвяне:

Накиснете водораслите уакаме във вода, после ги оставете добре да се отцедят.

Нарежете лука на тънки шайби и ги накиснете за 15 минути в студена вода. Оставете ги добре да се отцедят.

Нарежете сьомгата на кубчета (едната страна 1,5 см) и мариновайте със соев сос.

Загрейте олио в тиган и запържете кубчетата сьомга. Оставете ги да изстинат.

Бланширайте скаридите и ги нарежете на хапки. Същото повторете с октопода.

Обелете авокадото и го нарежете на тънки шайби.

Измийте чери доматите и ги разделете на половинки.

В купа за салата сложете зелената салата, уакамето и лука.

Добавете сьомгата, скаридите, октопода и украсете с авокадото и чери доматите.

Подправете с дресинга с лук на Kikkoman и поръсете с тобико хайвера и кориандъра.

Салата с пилешко месо със сусамов дресинг (за 4-5 порции)

Необходими продукти

300 г филе от пилешки гърди

200 г бяла ряпа

200 г краставици

100 г рукола

малко магданоз

Приготвяне:

Подправете пилешкото съвсем леко със сол и пипер.

Сварете пилешкото и го оставете да изстине, преди да го накъсате внимателно с пръсти.

Нарежете ряпата и краставиците на тънки резени и ги оставете в солена вода (3%) за 15-20 минути. Изтръскайте ги добре с ръка.

Сложете в чиния руколата и добавете ряпата и краставиците.

Подредете отгоре накъсаното месо и залейте със сусамовия дресинг на Kikkoman. Декорирайте с магданоз.

Сигурни сме, че ще се влюбите в автентичния вкус на японския дресинг и японския соев сос, които се преплитат по един красив и естествен начин. Защо не ги опитате още сега?

А ако искате да научите още нетрадиционни и впечатляващи рецепти, посетете блога за японска кухня и култура www.oishii-cuisine.com

Автор - снимка
Автор на статията:
Мария Господинова

КоментариКоментари