Както всяко друго нещо, така и дресингът си има своята история. Тя датира още от древността, когато китайците използвали като дресинг соевия сос. Вавилонците например използвали олио и оцет, за да овкусяват своите зелени салати. Римляните от своя страна предпочитали да използват билки и сол. А египтяните "обличали" салатите си с масло, оцет и ориенталски подправки.
През XX век американците проявили изобретателност и направили своя "дебют" в приготвянето на сосове и дресинги за салати. Много от най-големите марки на пазара датират още от далечната 1920 година.
И тъй като говорим за историята на марките, една световноизвестна японска марка с името Kikkoman (най-големият производител в света на естествено ферментирал соев сос) също реши да изненада своите верни почитатели с представянето на два нови дресинга.
Първият дресинг с марката Kikkoman е дресингът с лук, който е произведен именно на базата на естествено ферментирал соев сос Kikkoman и други специално селектирани продукти. Комбинацията от лук и класически японски соев сос е изключително удачна при подправянето на зеленчукови салати, вегетариански и месни ястия. Отличава се с характерен и балансиран сладко-кисел вкус.

Снимка: Kikkoman
Сусамовият дресинг Kikkoman е произведен отново на базата на естествено ферментиралия соев сос Kikkoman. Тук комбинацията от сусам и класически японски соев сос се явява добър заместител на традиционната майонеза и сметановите сосове, особено когато става въпрос за подправяне на месо, риба или зеленчуци. Чудесно приложение има и за салати и хапки. Освен подчертан сусамов вкус, този сос има и много приятен аромат отново на сусам.
Сигурни сме, че в момента, в който опитате дресингите, ще почувствате магията на изтънчените им и различни от масово предлаганите вкусове. А за да имате перфектната основа, с която да ги опитате, вижте нашите интересни предложения за салати.
Салата с морски дарове с дресинг лук (за 4-5 порции)
Необходими продукти
200 г зелена салата
10 г сушени уакаме
80 г лук
150 г сьомга
150 г скариди
150 г октопод
20 г тобико хайвер
1 брой авокадо
15 броя чери домати
кориандър - на вкус
Приготвяне:
Накиснете водораслите уакаме във вода, после ги оставете добре да се отцедят.
Нарежете лука на тънки шайби и ги накиснете за 15 минути в студена вода. Оставете ги добре да се отцедят.
Нарежете сьомгата на кубчета (едната страна 1,5 см) и мариновайте със соев сос.
Загрейте олио в тиган и запържете кубчетата сьомга. Оставете ги да изстинат.
Бланширайте скаридите и ги нарежете на хапки. Същото повторете с октопода.
Обелете авокадото и го нарежете на тънки шайби.
Измийте чери доматите и ги разделете на половинки.
В купа за салата сложете зелената салата, уакамето и лука.
Добавете сьомгата, скаридите, октопода и украсете с авокадото и чери доматите.
Подправете с дресинга с лук на Kikkoman и поръсете с тобико хайвера и кориандъра.
Салата с пилешко месо със сусамов дресинг (за 4-5 порции)
Необходими продукти
300 г филе от пилешки гърди
200 г бяла ряпа
200 г краставици
100 г рукола
малко магданоз
Приготвяне:
Подправете пилешкото съвсем леко със сол и пипер.
Сварете пилешкото и го оставете да изстине, преди да го накъсате внимателно с пръсти.
Нарежете ряпата и краставиците на тънки резени и ги оставете в солена вода (3%) за 15-20 минути. Изтръскайте ги добре с ръка.
Сложете в чиния руколата и добавете ряпата и краставиците.
Подредете отгоре накъсаното месо и залейте със сусамовия дресинг на Kikkoman. Декорирайте с магданоз.
Сигурни сме, че ще се влюбите в автентичния вкус на японския дресинг и японския соев сос, които се преплитат по един красив и естествен начин. Защо не ги опитате още сега?
А ако искате да научите още нетрадиционни и впечатляващи рецепти, посетете блога за японска кухня и култура www.oishii-cuisine.com



 
                     
 
            
                        

 
                             
                             
                            
 
                         
                         
                         
                         
             Как оцеля коалицията: Председател на НС за ГЕРБ, преразглеждане на политиките за БСП
                                Как оцеля коалицията: Председател на НС за ГЕРБ, преразглеждане на политиките за БСП                             Рецепта по турски: Бюрек със спанак и сирене
                                Рецепта по турски: Бюрек със спанак и сирене                             Велев, АИКБ: Всеки четвърти, получаващ заплата от бюджета, трябва да бъде съкратен
                                Велев, АИКБ: Всеки четвърти, получаващ заплата от бюджета, трябва да бъде съкратен                             
             Учени откриха, че почвата има памет
                                Учени откриха, че почвата има памет                             Метеороид с размерите на микровълнова печка прелетя рекордно близо до Земята
                                Метеороид с размерите на микровълнова печка прелетя рекордно близо до Земята                             Квантовата връзка излиза в Космоса: Европа изстрелва спътника Eagle-1
                                Квантовата връзка излиза в Космоса: Европа изстрелва спътника Eagle-1                             Извънземните светове могат сами да произвеждат своята вода
                                Извънземните светове могат сами да произвеждат своята вода                             
             Мечтана новина за надигащия се гигант Манчестър Юнайтед
                                Мечтана новина за надигащия се гигант Манчестър Юнайтед                              Ответен удар за Вечното деби: ЦСКА не остана длъжен на Левски
                                Ответен удар за Вечното деби: ЦСКА не остана длъжен на Левски                              Треньорска криза в Разград: От Лудогорец официално обявиха притеснителна новина
                                Треньорска криза в Разград: От Лудогорец официално обявиха притеснителна новина                              
             Лесно предястие: Рулца с пушена сьомга
                                Лесно предястие: Рулца с пушена сьомга                             Признаци на токсичната връзка: как да я разпознаем и как да се справим
                                Признаци на токсичната връзка: как да я разпознаем и как да се справим                             Изберете дърво и вижте какво разкрива за вас
                                Изберете дърво и вижте какво разкрива за вас                             
             Има ли връзка между метаболизма и сексуалната активност?
                                Има ли връзка между метаболизма и сексуалната активност?                             3 мистични билки, които се използват в медицината и днес
                                3 мистични билки, които се използват в медицината и днес                             Стартира кампанията „Цената на красотата“ срещу рисковете от нерегламентирани естетични процедури
                                Стартира кампанията „Цената на красотата“ срещу рисковете от нерегламентирани естетични процедури                             Хроничният стрес и зачатието – как кортизолът променя овулацията и сперматогенезата?
                                Хроничният стрес и зачатието – как кортизолът променя овулацията и сперматогенезата?                             
             дава под наем, Едностаен апартамент, 36 m2 Пловдив, Център, 225 EUR
                                дава под наем, Едностаен апартамент, 36 m2 Пловдив, Център, 225 EUR                             дава под наем, Едностаен апартамент, 33 m2 Пловдив, Каменица 2, 245 EUR
                                дава под наем, Едностаен апартамент, 33 m2 Пловдив, Каменица 2, 245 EUR                             дава под наем, Едностаен апартамент, 30 m2 Пловдив, Мараша, 250 EUR
                                дава под наем, Едностаен апартамент, 30 m2 Пловдив, Мараша, 250 EUR                             дава под наем, Едностаен апартамент, 30 m2 Пловдив, Център, 225 EUR
                                дава под наем, Едностаен апартамент, 30 m2 Пловдив, Център, 225 EUR                             
				     Коментари
Коментари Остави коментар
      Остави коментар