Непрекъснато се пише колко са полезни за здравето лещата и нахутът, но малко хора имат разнообразни и добри идеи как точно да си сготвят тези две бобови растения.
Разбира се, пълно е с готварски книги, но в тях рецептите често са трудни и скъпи за изпълнение, тъй като изискват прекалено много съставки.
Разбираме, че перспективата за салата от леща и нахут не звучи много интригуващо, но тя наистина може да бъде освен здравословна и много вкусна. Ястие, с което ще впечатлите близките и гостите си. Ето и малко подробности:
За лещата:
1 чаша изплакната леща;
2 големи скилидки чесън;
2 свежи клончета градински чай;
2 супени лъжици зехтин;
За дресинга и салата:
2 ч.л. семена от кориандър;
1 чаена лъжичка семена кимион;
1/2 голяма скилидка чесън;
морска сол;
2 супени лъжици паста тахан;
1/4 чаша прясно изцеден лимонов сок;
2 до 4 супени лъжици зехтин;
1 и 3/4 чаши сварен и изцеден нахут;
Една малка глава червен лук, нарязан на тънки филийки;
Магданоз;
1/4 чаша сирене фета (може и козе сирене);
1 и 1/2 супени лъжици сурови сусамови семена.
Инструкции за приготвяне:

Снимка: smittenkitchen.com
Поставете лещата, чесъна, градинския чай и зехтина в малка тенджера с 2 чаши студена вода и ги варете на среден огън. Нека водата да къкри, а не да кипи. Дръжте тенджерата на котлона между 25 и 35 минути. След това я свалете от огъня и оставете лещата да се охлади настрани, преди да я отцедите от водата. Махнете градинския чай и чесъна. Ще имате около 2 чаши варена леща.

Снимка: smittenkitchen.com
Докато варите лещата, можете да варите и нахута в друг съд. Другият вариант е да го накиснете във вода за няколко часа, преди да се захванете със салатата.

Снимка: smittenkitchen.com
За дресинга: Смесете кориандъра, кимиона, пресованата скилидка чесън и 1 чаена лъжичка сол в малка купа. Добавете тахана, 3 супени лъжици лимонов сок, 2 супени лъжици зехтин и 2 супени лъжици вода. Разбъркайте добре и сложете още лимонов сок, ако желаете.

Снимка: smittenkitchen.com
Сложете филийките с лук в средно голяма купа и ги разделете с пръсти. Поръсете с две щипки сол, а след това с две супени лъжици лимонов сок. Добавете останалите две супени лъжици зехтин и кориандър или магданоз. Натрошете сиренето внимателно и накрая прибавете дресинга с тахана.

Снимка: smittenkitchen.com
Най-накрая сложете лещата и изцедения нахут и разбъркайте. Ако желаете можете да настържете и кора от лимон. Подредете салатата в купа или поднос и я поръсете със сусам.






Задържаха петима души за смъртта на внука на Робърт де Ниро
Франция иска затвор за българи за оскверняване на Холокост мемориал
Как оцеля коалицията: Председател на НС за ГЕРБ, преразглеждане на политиките за БСП
Учени откриха, че почвата има памет
Метеороид с размерите на микровълнова печка прелетя рекордно близо до Земята
Квантовата връзка излиза в Космоса: Европа изстрелва спътника Eagle-1
Извънземните светове могат сами да произвеждат своята вода
Лудогорец с подобен крах за пети път
Мечтана новина за надигащия се гигант Манчестър Юнайтед
Ответен удар за Вечното деби: ЦСКА не остана длъжен на Левски
Лесно предястие: Рулца с пушена сьомга
Признаци на токсичната връзка: как да я разпознаем и как да се справим
Изберете дърво и вижте какво разкрива за вас
Има ли връзка между метаболизма и сексуалната активност?
3 мистични билки, които се използват в медицината и днес
Стартира кампанията „Цената на красотата“ срещу рисковете от нерегламентирани естетични процедури
Хроничният стрес и зачатието – как кортизолът променя овулацията и сперматогенезата?
Остави коментар