Има супи, които са много подходящи за лятото и тази, която ви представяме, е една от тях. Освен това тази доматена супа се запича с кашкавал и се консумира с пресен хляб, което я прави още по-вкусна и апетитна. Тя прилича донякъде на френската лучена супа, която също се запича преди да се сервира, но пък сега предстои „доматения сезон". Интересното при нея е, че се налива не в дълбоки чинии, а в малки керамични чаши. Може да използвате и най-евтиния сорт домати.
Ето и малко повече за самата рецепта:
Необходими продукти:
1 кг домати, нарязани наполовина;
2 супени лъжици зехтин;
2 големи или 4 малки скилидки чесън, небелени
1 чаена лъжичка ситно нарязани пресни листа мащерка;
1/4 чаена лъжичка (или повече на вкус) едър червен пипер;
Пилешки или зеленчуков бульон;
1 чаена лъжица черен пипер;
1 голям ръжен или пълнозърнест хляб по ваш избор, нарязан на филийки, които се препичат леко и се намазват с масло от едната страна;
1 супена лъжица настърган суров лук;
1 чаша едро настърган чедър (кашкавал).
Инструкции:
Загрейте фурната до 180 градуса. Увийте скилидките чесън в пакет от фолио. Подредете половинките от домати с разрязаната страна нагоре върху голяма тава за печене. Поръсете ги обилно със сол и черен пипер.
Снимка: smittenkitchen.com
Поръсете доматите със зехтин. Добавете пакетчетата с чесън в тавата. Печете, докато доматите станат леко кафяви. След това ги извадете и ги оставете да изстинат леко.
Снимка: smittenkitchen.com
Разопаковайте пакетчетата с чесън и прехвърлете скилидките при доматите. Всичко това изсипете в кухненския робот и го пасирайте докато доматите станат на едро пюре.
Снимка: smittenkitchen.com
Прехвърлете доматената смес в тенджера и добавете 4 чаши вода, бульона, мащерка, червен пипер. Оставете доматите да заврат, след което намалете огъня и оставете супата да къкри на слаб огън 25 минути. Когато е готова я махнете от котлона и я подправете с още сол на вкус.
Снимка: smittenkitchen.com
Загрейте отново фурната до 180 градуса. Подредете чашите с готовата супа в една тава и отгоре, върху топлата супа, настържете лука и кашкавала (сиренето чедър).
Снимка: smittenkitchen.com
Печете супата 15 до 20 минути, докато сиренето отгоре започне да бълбука и покафенее по краищата. След като извадите супата, оставете я да се охлади за 1-2 минути, след което я сервирайте веднага.
Снимка: smittenkitchen.com