Ако си падате по лесните плодови сладкиши, то сега ще ви дадем рецепта за един такъв. Той върви най-добре с малките безкостилкови плодове – боровинки, малини, къпини, а другият вариант е да си го направите само с ягоди, които сега се намират лесно по магазините. Можете да гарнирате сладкиша с подсладено кисело мляко или заквасена сметана. Ето и повече за самата рецепта.
Необходими продукти:
Бисквити
3 чаши брашно;
2 чаени лъжици бакпулвер;
3 супени лъжици захар;
1/2 чаена лъжичка сол;
1-1/2 пакетче малко, студено масло, нарязано на кубчета;
1-1/4 чаша прясно мляко;
1/2 чаена лъжичка бадемов/ванилов екстракт (по избор);
За плодовете
2 чаши микс от горски плодове;
1/3 чаена чаша захар;
Сокът и кората на 1 малък портокал;
За сметаната
1 кофичка пълномаслено кисело мляко;
1 чаша студена заквасена сметана;
1/2 чаена чаша захар;
2 супени лъжици кафява захар;
Инструкции за приготвяне:
Загрейте фурната до 180 градуса.
Снимка: thepioneerwoman.com
Добавете брашното, бакпулвера, захарта и солта в купата на кухненския робот. Прибавете парчетата масло и ги смесете на бавна скорост. След това изсипете бадемовия/ванилов екстракт и млякото и отново разбъркайте докато не получите едро, не много ронливо тесто.
Снимка: thepioneerwoman.com
Направете от него няколко бисквити ( в свободна форма) и ги сложете в тава да се пекат за около 15 минути (до златистокафяво). След това ги извадете от фурната и ги оставете да се охладят напълно.
Снимка: thepioneerwoman.com
За плодовете
Измийте плодовете и ги поръсете с 1/3 чаена чаша захар, след което добавете сока и кората на портокала. Разбъркайте леко, след това ги оставете да си пуснат сока за 15-20 минути.
Снимка: thepioneerwoman.com
За сметаната
В купата на електрическия миксер смесете киселото мляко, сметаната, захарта и кафявата захар на висока степен, така че да се получи гладка, хомогенна смес.
Снимка: thepioneerwoman.com
Накрая сложете във всяка порция по една или две бисквити, отгоре ги поръсете със сиропираните плодове, а най-накрая добавете по една супена лъжица сметана.