Пастата е една от тези храни, които са забранени по време на диета. Тя има твърде много въглехидрати, което съответно се отразява зле на вашето тегло. От друга страна тестените храни са особено изкушаващи за голяма част от хората. По тази причина най-добрият вариант е да се търси компромисен вариант - рецепти с паста, но приготвена по възможно най-здравословния начин. На първо място трябва да замените бялата паста с пълнозърнеста такава, а след това да добавите полезни съставки към ястието. Ето една подходяща здравословна рецепта за спагети с пармезан и зеленчуци:
Необходими продукти
- пълнозърнести спагети;
- 1 чаена лъжица зехтин;
- 1 глава червен лук – нарязан на кубчета;
- 5 скилидки чесън – смлян;
- 300 грама броколи – накъсани на малки „розички";
- 3 тиквички – нарязани на кубчета;
- ¼ чаена лъжица червен пипер;
- 1 чаена лъжица риган;
- 2 червени чушки – нарязани на кубчета;
- 2 чаши сос за спагети ( с ниско съдържание на захар);
- ¼ чаша пармезан;
- Сол и черен пипер на вкус;
Снимка: pickyeaterblog.com
Начин на приготвяне
1. Пригответе спагетите според указанието на опаковката.
Снимка: pickyeaterblog.com
2. Загрейте голям тиган на средна температура. Добавете зехтина, лука и чесъна, и задушете в продължение на 3-5 минути, докато лукът придобие прозрачен цвят. След това добавете броколите, тиквичките, ригана, червения пипер и другите подправки на вкус. Оставете зеленчуците в продължение на 5-10 минути, докато се сварят.
Снимка: pickyeaterblog.com
3. Сложете малка тенджера на слаб огън и в нея изсипете соса за спагети. Добавете нарязаните чушки и оставете сосът на къкри 10 минути.
4. При сервирането използвайте ¼ от соса за всяка порция, ¼ от зеленчуковата смес и по 1 лъжица пармезан.
Снимка: pickyeaterblog.com