IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Chernomore Start.bg Posoka Boec

Домашни фетучини с доматен сос

3 септември 2013 13 45

Нека италианският дух завладее кухнята ви

Снимка: pickyeaterblog.com

Снимка: pickyeaterblog.com

Италианската кухня е една от най-вкусните и популярни в света. Неслучайно героинята на Джулия Робъртс във филма „Яж, моли се и обичай" прекара известно време в Италия, наслаждавайки се именно на невероятния вкус на храната.

Пицата, пастата и ризотото са може би едни от най-популярните италиански ястия. Днес ще се запознаете и с още едно – домашни фетучини с доматен сос. Общото време за направата на това ястие е около 2 часа, а порциите са общо 10.

Необходими продукти:

За фетучините:

- 350 грама брашно и 3-4 яйца;

За соса:

- 100 грама черни маслини с костилка (по възможност по-малък размер);

- 1 морков – нарязан на дребно;

- 1 малка глава лук – нарязана на дребно;

- 2 стръка целина – нарязани на дребно;

- пресен риган;

- 1 супена лъжица студено пресован зехтин;

- готов доматен сос или домашно приготвен (за целта ви трябват около 800 грама домати);

- сол на вкус;

- 1 скилидка чесън (или повече, ако обичате);

- 1 чаша прясно настърган пармезан;

- бяло вино;

Начин на приготвяне:

За фетучините:

1. На чиста дървена дъска изсипете брашното, като по средата направите дупка и изсипете яйцата. Внимателно смесете брашното с яйцата, докато не се получи тесто.

Снимка: pickyeaterblog.com

2. Когато тестото е готово, оставете го за 20-30 минути.

Снимка: pickyeaterblog.com

3. След като необходимото време изтече, разточете тестото с точилка, докато не се получи много тънка основа (така че да виждате тъмната част на дъската под тестото).

Снимка: pickyeaterblog.com

4. Поръсете тестото с царевично брашно (за да го предпазите от залепване).

Снимка: pickyeaterblog.com

5. Сгънете тестото и вземете остър нож, с който да го режете на тънки ивици.

Снимка: pickyeaterblog.com

6. След това разгънете фетучините и поръсете с още брашно, ако е необходимо.

Снимка: pickyeaterblog.com

7. Сложете фетучините в солена вряща вода за 3-4 минути.

Снимка: pickyeaterblog.com

*Забележка: Изчакайте да сложите фетучините във врялата вода, докато не сте напълно готови със соса.

За соса:

1. Запържете всички ситно нарязани зеленчуци в 1 супена лъжица зехтин на средна температура.

Снимка: pickyeaterblog.com

2. Добавете малко бяло вино, след това доматения сос и накрая целите маслини, ригана и солта. Варете соса около 40 минути.

Снимка: pickyeaterblog.com

3. 5 минути преди сосът да е готов, започнете да варите фетучините. След това изцедете фетучините и към тях сложете доматения сос.

Снимка: pickyeaterblog.com

4. Разбъркайте и прибавете настърган пармезан.

Снимка: pickyeaterblog.com

5. Сервирайте.

Снимка: pickyeaterblog.com

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари