Италианската кухня е една от най-вкусните и популярни в света. Неслучайно героинята на Джулия Робъртс във филма „Яж, моли се и обичай" прекара известно време в Италия, наслаждавайки се именно на невероятния вкус на храната.
Пицата, пастата и ризотото са може би едни от най-популярните италиански ястия. Днес ще се запознаете и с още едно – домашни фетучини с доматен сос. Общото време за направата на това ястие е около 2 часа, а порциите са общо 10.
Необходими продукти:
За фетучините:
- 350 грама брашно и 3-4 яйца;
За соса:
- 100 грама черни маслини с костилка (по възможност по-малък размер);
- 1 морков – нарязан на дребно;
- 1 малка глава лук – нарязана на дребно;
- 2 стръка целина – нарязани на дребно;
- пресен риган;
- 1 супена лъжица студено пресован зехтин;
- готов доматен сос или домашно приготвен (за целта ви трябват около 800 грама домати);
- сол на вкус;
- 1 скилидка чесън (или повече, ако обичате);
- 1 чаша прясно настърган пармезан;
- бяло вино;
Начин на приготвяне:
За фетучините:
1. На чиста дървена дъска изсипете брашното, като по средата направите дупка и изсипете яйцата. Внимателно смесете брашното с яйцата, докато не се получи тесто.
Снимка: pickyeaterblog.com
2. Когато тестото е готово, оставете го за 20-30 минути.
Снимка: pickyeaterblog.com
3. След като необходимото време изтече, разточете тестото с точилка, докато не се получи много тънка основа (така че да виждате тъмната част на дъската под тестото).
Снимка: pickyeaterblog.com
4. Поръсете тестото с царевично брашно (за да го предпазите от залепване).
Снимка: pickyeaterblog.com
5. Сгънете тестото и вземете остър нож, с който да го режете на тънки ивици.
Снимка: pickyeaterblog.com
6. След това разгънете фетучините и поръсете с още брашно, ако е необходимо.
Снимка: pickyeaterblog.com
7. Сложете фетучините в солена вряща вода за 3-4 минути.
Снимка: pickyeaterblog.com
*Забележка: Изчакайте да сложите фетучините във врялата вода, докато не сте напълно готови със соса.
За соса:
1. Запържете всички ситно нарязани зеленчуци в 1 супена лъжица зехтин на средна температура.
Снимка: pickyeaterblog.com
2. Добавете малко бяло вино, след това доматения сос и накрая целите маслини, ригана и солта. Варете соса около 40 минути.
Снимка: pickyeaterblog.com
3. 5 минути преди сосът да е готов, започнете да варите фетучините. След това изцедете фетучините и към тях сложете доматения сос.
Снимка: pickyeaterblog.com
4. Разбъркайте и прибавете настърган пармезан.
Снимка: pickyeaterblog.com
5. Сервирайте.
Снимка: pickyeaterblog.com