Има една поговорка „Закусвайте като крал, а вечеряйте като просяк" като в този случай тя е много точна. Предлагаме ви една нетипична сутрешна закуска, която всъщност представлява питателна салата с канела, крутони, пържено яйце, бекон и сос винегрет. Защо да не превърнете полезната зеленчукова салата в една вкусна и обилна закуска?
Тя обхваща всичко, което трябва да консумирате сутрин, за да имате енергия през деня – въглехидрати, белтъчини, мазнини и фибри. Освен това можете да я приготвите за не повече от 15 минути, което няма да ви забави особено.
Съставки:
За крутоните:
2 филии бял хляб, нарязан на кубчета;
1 с.л. разтопено масло;
2 ч.л. захар;
1 ч.л. канела;
Щипка сол;
За сос винегрет:
1 ч.л. чист кленов сироп;
1 ч.л. олио/зехтин;
1 с.л. ябълков оцет;
2 ч.л. дижонска горчица;
½ ч.л. сол;
Черен пипер на вкус;
За салата:
1 с.л. захаросани ядки;
¾ с.л. сушени череши/стафиди;
3 резена бекон;
1 пакет бейби спанак/една зелена салата;
2 яйца;
Начин на приготвяне:
За канелените крутони трябва да загреете фурната до 180 градуса и да ги сложите в тава, върху лист за печене. Смесете в един съд разтопеното масло, захарта, канелата и солта и полейте с тази смес кубчета хляб. Печете ги в продължение на 5-10 минути докато станат златисти.
Снимка: aspicyperspective.com
През това време си направете соса винегрет като смесите заедно всички съставки и ги разбъркате, докато течността стане гладка.
След това пригответе в тефлонов тиган пържените яйца, както ги обичате – може да са „на очи" или бъркани.
Снимка: aspicyperspective.com
После нарежете спанака/зелената салата и гарнирайте с крутони, захаросани ядки, сушени череши/стафиди и нарязан бекон. След това сложете върху салатата яйцата и я поръсете с кленов винегрет.
Снимка: aspicyperspective.com