IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Салата с червена киноа и черен боб

8 ноември 2013 14 21

Полезно изкушение не само за вегетарианци

Снимка: tastykitchen.com

Снимка: tastykitchen.com

Киноа е зърнена култура, която произлиза от Южна Америка и някога е била известна като „златото на инките“. Тази древна култура, заедно с картофите и царевицата е хранела хората от района на Андите още преди 6 хиляди години. Днес киноа може да бъде намерена в добре заредените супермаркети или магазините за здравословни храни. Вари се подобно на ориза. Има я в две версии – жълто-кафява на цвят или червена.

Тези малки зрънца съдържат много протеини, фибри и фолиева киселина. Киноата е ценен източник на ненаситени мазнини с високо съдържание на незаменимата за човека линолова мастна киселина. Тя е любима храна на вегетарианците.
Предлагаме ви една рецепта за салата с киноа в комбинация с черен боб.
Ето и какви продукти ще са ви необходими, за да я приготвите:

За дресинга :
5 супени лъжици пресен лимонов сок;
1 чаена лъжичка сол;
Една цяла скилидка чесън, смляна с преса;
¼ чаша ситно нарязан пресен магданоз;
1 чаена лъжичка кимион;
⅓ чаша зехтин;
½ ч.л. прясно смлян черен пипер;

За салатата:
1 и ½ чаша червена киноа;
1 супена лъжица сол;
1 консерва черен боб;
1 и ½ чаша сладка царевица на зърна;
1 чаша ситно нарязани червени чушки;
1 цяла люта чушка;
¼ чаша ситно нарязан магданоз;
¼ чаша ситно нарязан зелен лук.

Инструкции:

За дресинга:

В малка купа разбъркайте заедно лимоновия сок, солта, чесъна, нарязания магданоз, зехтина, кимиона и черния пипер.

За салатата :
В голяма купа със студена вода накиснете киноата и дайте възможност на зърната да набъбнат (за около един час).


След това ги изсипете в 1 и 1/2 литра вряща, подсолена вода и ги варете за 10-15 минути. Подгответе си гевгир, с който да изцедите водата от зърната. Можете да сварите киноата и на пара (да я сложите в малка тенджера, а под нея да има друга, с вряща вода).


Комбинирайте в голяма купа консервите от черен боб и царевица, останалите зеленчуци, подправките и охладената киноа. Накрая залейте с дресинга и оставете салатата настрана за известно време (поне няколко часа), за да се съчетаят добре ароматите. Сервирайте салатата на стайна температура.

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари