Бързите и лесни рецепти са любими на повечето хора, тъй като те не изискват по-специални умения и подготовка, но пък очароват със своя вкус. Поредното вкусно и лесно ястие представлява печени картофи с броколи и сирене. Единствената тънкост при тази рецепта е, че картофите се пекат не веднъж, а два пъти. Хубавото на това ястие е, че е подходящо за вегетарианци, хора с алергии към глутен и децата (картофите изглеждат доста примамливо). Общото време за приготвяне на рецептата е един час.
*Бонус хранителна стойност за една порция (една половинка картоф):146.5 калории, 3.5 грама мазнини, 152.5 милиграма натрий (без никаква добавена сол), 23 грама въглехидрати, 2.5 грама фибри, 1.5 грама захар и 8 грама протеини.
Необходими продукти:
- 4 средни към големи картофи;
- сол и черен пипер на вкус (не прекалявайте със солта, заради сиренето и имайте предвид, че черният пипер определено придава по-добър вкус на ястието)
- 2 чаши нарязани розички броколи;
- 2 чаши нарязан карфиол;
- ½ чаша нискомаслена заквасена сметана;
- нарязан зелен лук;
- 1 чаша настъргано нискомаслено сирене;
Снимка: pickyeaterblog.com
Начин на приготвяне:
1. Набодете картофите няколко пъти с вилица. След това ги сложете в микровълновата фурна на програма, подходяща за печене. Изчакайте, докато картофите се изпекат. Обръщайте ги от двете страни, за да сте сигурни, че вътрешността е станала крехка. Ако нямате микровълнова фурна, може да използвате обикновената печка, но трябва да изчакате повече време.
Снимка: pickyeaterblog.com
2. Докато картофите се пекат, смесете всички зеленчуци – лука, броколите и карфиола. Сложете ги в средна по големина тенджера. Изсипете малко подсолена вода, която да ги покрие. Варете зеленчуците в продължение на около 3 минути. След това извадете броколите и оставете карфиола да се вари още няколко минути.
Снимка: pickyeaterblog.com
3. Загрейте фурната на максимална температура. Нарежете картофите наполовина по дължина. След това с лъжица издълбайте съдържанието им и го прибавете към карфиола, който предварително трябва да бъде изцеден от останала вода.
Снимка: pickyeaterblog.com
4. Поставете картофите върху лист за печене в тава. Прибавете заквасената сметана към карфиола и картофите и разбъркайте добре. Трябва да получите смес, наподобяваща пюре.
Снимка: pickyeaterblog.com
5. Към сместа прибавете черен пипер на вкус и част от сиренето. След това запълнете всеки картоф с готовата смес.
Снимка: pickyeaterblog.com
6. Отгоре наредете броколи и поръсете с настъргания кашкавал.
Снимка: pickyeaterblog.com
7. Печете картофите в продължение на 5-10 минути или докато кашкавалът не се разтопи.
Снимка: pickyeaterblog.com