IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Chernomore Start.bg Posoka Boec

Печени картофи с броколи и сирене

13 ноември 2013 10 30

Лесно, бързо и изкушаващо вкусно

Снимка: pickyeaterblog.com

Снимка: pickyeaterblog.com

Бързите и лесни рецепти са любими на повечето хора, тъй като те не изискват по-специални умения и подготовка, но пък очароват със своя вкус. Поредното вкусно и лесно ястие представлява печени картофи с броколи и сирене. Единствената тънкост при тази рецепта е, че картофите се пекат не веднъж, а два пъти. Хубавото на това ястие е, че е подходящо за вегетарианци, хора с алергии към глутен и децата (картофите изглеждат доста примамливо). Общото време за приготвяне на рецептата е един час.

*Бонус хранителна стойност за една порция (една половинка картоф):146.5 калории, 3.5 грама мазнини, 152.5 милиграма натрий (без никаква добавена сол), 23 грама въглехидрати, 2.5 грама фибри, 1.5 грама захар и 8 грама протеини.

Необходими продукти:

- 4 средни към големи картофи;

- сол и черен пипер на вкус (не прекалявайте със солта, заради сиренето и имайте предвид, че черният пипер определено придава по-добър вкус на ястието)

- 2 чаши нарязани розички броколи;

- 2 чаши нарязан карфиол;

- ½ чаша нискомаслена заквасена сметана;

- нарязан зелен лук;

- 1 чаша настъргано нискомаслено сирене;

Снимка: pickyeaterblog.com

Начин на приготвяне:

1. Набодете картофите няколко пъти с вилица. След това ги сложете в микровълновата фурна на програма, подходяща за печене. Изчакайте, докато картофите се изпекат. Обръщайте ги от двете страни, за да сте сигурни, че вътрешността е станала крехка. Ако нямате микровълнова фурна, може да използвате обикновената печка, но трябва да изчакате повече време.

Снимка: pickyeaterblog.com

2. Докато картофите се пекат, смесете всички зеленчуци – лука, броколите и карфиола. Сложете ги в средна по големина тенджера. Изсипете малко подсолена вода, която да ги покрие. Варете зеленчуците в продължение на около 3 минути. След това извадете броколите и оставете карфиола да се вари още няколко минути.

Снимка: pickyeaterblog.com

3. Загрейте фурната на максимална температура. Нарежете картофите наполовина по дължина. След това с лъжица издълбайте съдържанието им и го прибавете към карфиола, който предварително трябва да бъде изцеден от останала вода.

Снимка: pickyeaterblog.com

4. Поставете картофите върху лист за печене в тава. Прибавете заквасената сметана към карфиола и картофите и разбъркайте добре. Трябва да получите смес, наподобяваща пюре.

Снимка: pickyeaterblog.com

5. Към сместа прибавете черен пипер на вкус и част от сиренето. След това запълнете всеки картоф с готовата смес.

Снимка: pickyeaterblog.com

6. Отгоре наредете броколи и поръсете с настъргания кашкавал.

Снимка: pickyeaterblog.com

7. Печете картофите в продължение на 5-10 минути или докато кашкавалът не се разтопи.

Снимка: pickyeaterblog.com

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари