Както знаем, зеленчуците са много полезни и човек трябва да се старае да ги консумира колкото може по-често и колкото може в по-големи количества. Рецептата за броколи и див ориз е чудесен избор не само за вегетарианците, но и за хората, които искат да разнообразят своето меню с няколко вида зеленчуци. Всъщност освен броколи ястието включва още гъби и моркови, с помощта на които вкусовите качества на храната стават още по-високи.
Вижте и кои са всички необходими продукти за направата на броколите с див ориз:
- 2 чаши суров див ориз;
- 8 чаши зеленчуков бульон;
- 3 глави броколи – накъсани на малки розички
; - 500 грама гъби – нарязани;
- 1 масло;
- 1 глава лук със средна големина – нарязана на ситно;
- 2 моркова – обелени и нарязани на ситно;
- 2 стръка целина – ситно нарязани;
- 4 супени лъжици брашно;
- ½ чаша готварска сметана;
- сол на вкус;
- 1 чаена лъжица черен пипер;
- 1 чаша галета;
Начин на приготвяне:
1. В достатъчно голяма тенджера изсипете дивия ориз и към него прибавете 5 чаши зеленчуков бульон. Когато водата заври, намалете температурата и оставете ориза да къкри. Оставете на котлона, докато оризът не стане готов. В същото време поставете броколите във вряща вода за около 2 минути, така че цветът им да остане яркозелен.
Снимка: thepioneerwoman.com
2. Загрейте голяма тенджера на средно висока температура и в нея поставете 6 супени лъжици от маслото. След това добавете лука и гъбите, като периодично ги разбърквате. След около 4-5 минути добавете морковите и целината. Гответе ги в продължение на 3-4 минути, докато зеленчуците не омекнат.
Снимка: thepioneerwoman.com
3. Поръсете брашно върху зеленчуците и разбъркайте добре. Гответе зеленчуците още около 1 минута. Изсипете оставащите 3 чаши бульон и разбъркайте. Оставете сместа да заври леко, а след това да се сгъсти. След около 3 минути изсипете течната сметана за готвене и отново разбъркайте. Прибавете сол и черен пипер на вкус. Оставете сместа на котлона, докато не се сгъсти.
Снимка: thepioneerwoman.com
4. Сложете половината от сварения ориз на дъното на двулитрова тавичка. Върху него поставете половината от сварените броколи.
Снимка: thepioneerwoman.com
5. Залейте ориза и броколите със зеленчуковата смес.
Снимка: thepioneerwoman.com
6. Разтопете 2 супени лъжици масло и го прибавете към галетата. Разбъркайте добре, за да може галетата да попие изцяло маслото и поръсете с готовата смес зеленчуците в тавата.
Снимка: thepioneerwoman.com
7. Покрийте тавата с фолио и печете в продължение на 20 минути. След това отстранете фолиото и печете още 15 минути, докато галетата не придобие златисто-кафяв цвят. При желание поръсете с магданоз отгоре.
Снимка: thepioneerwoman.com