IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Chernomore Start.bg Posoka Boec

Броколи с див ориз

26 ноември 2013 15 00

Ястие, което ще се хареса на вегетарианците

Снимка: thepioneerwoman.com

Снимка: thepioneerwoman.com

Както знаем, зеленчуците са много полезни и човек трябва да се старае да ги консумира колкото може по-често и колкото може в по-големи количества. Рецептата за броколи и див ориз е чудесен избор не само за вегетарианците, но и за хората, които искат да разнообразят своето меню с няколко вида зеленчуци. Всъщност освен броколи ястието включва още гъби и моркови, с помощта на които вкусовите качества на храната стават още по-високи.

Вижте и кои са всички необходими продукти за направата на броколите с див ориз:

- 2 чаши суров див ориз;

- 8 чаши зеленчуков бульон;

- 3 глави броколи – накъсани на малки розички

; - 500 грама гъби – нарязани;

- 1 масло;

- 1 глава лук със средна големина – нарязана на ситно;

- 2 моркова – обелени и нарязани на ситно;

- 2 стръка целина – ситно нарязани;

- 4 супени лъжици брашно;

- ½ чаша готварска сметана;

- сол на вкус;

- 1 чаена лъжица черен пипер;

- 1 чаша галета;

Начин на приготвяне:

1. В достатъчно голяма тенджера изсипете дивия ориз и към него прибавете 5 чаши зеленчуков бульон. Когато водата заври, намалете температурата и оставете ориза да къкри. Оставете на котлона, докато оризът не стане готов. В същото време поставете броколите във вряща вода за около 2 минути, така че цветът им да остане яркозелен.

Снимка: thepioneerwoman.com

2. Загрейте голяма тенджера на средно висока температура и в нея поставете 6 супени лъжици от маслото. След това добавете лука и гъбите, като периодично ги разбърквате. След около 4-5 минути добавете морковите и целината. Гответе ги в продължение на 3-4 минути, докато зеленчуците не омекнат.

Снимка: thepioneerwoman.com

3. Поръсете брашно върху зеленчуците и разбъркайте добре. Гответе зеленчуците още около 1 минута. Изсипете оставащите 3 чаши бульон и разбъркайте. Оставете сместа да заври леко, а след това да се сгъсти. След около 3 минути изсипете течната сметана за готвене и отново разбъркайте. Прибавете сол и черен пипер на вкус. Оставете сместа на котлона, докато не се сгъсти.

Снимка: thepioneerwoman.com

4. Сложете половината от сварения ориз на дъното на двулитрова тавичка. Върху него поставете половината от сварените броколи.

Снимка: thepioneerwoman.com

5. Залейте ориза и броколите със зеленчуковата смес.

Снимка: thepioneerwoman.com

6. Разтопете 2 супени лъжици масло и го прибавете към галетата. Разбъркайте добре, за да може галетата да попие изцяло маслото и поръсете с готовата смес зеленчуците в тавата.

Снимка: thepioneerwoman.com

7. Покрийте тавата с фолио и печете в продължение на 20 минути. След това отстранете фолиото и печете още 15 минути, докато галетата не придобие златисто-кафяв цвят. При желание поръсете с магданоз отгоре.

Снимка: thepioneerwoman.com

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари