Когато времето навън е студено, човек има нужда от здравословна и топла храна. Здравословна, защото по този начин си набавя необходимите полезни вещества – приятели на имунната система и топла, защото по този начин целият организъм се стопля. Затова какво по-хубаво от една здравословна и топла супа?
Настоящата рецепта се приготвя много лесно, а едновременно с това е наистина засищаща. Ще ви отнеме около един час, за да приготвите продуктите и да изпълните инструкциите. От тях се получават общо 6 порции. За да се уверите в това, че супата наистина е здравословна, вижте нейната хранителна стойност за една порция:
*Бонус хранителна стойност: 70 калории, 2.3 грама мазнини, 946.7 милиграма сол, 29.6 грама въглехидрати, 9.6 грама фибри, 5.2 грама захар, 11.2 грама протеин;
Необходими продукти:
- 1 чаена лъжица зехтин;
- 1 глава червен лук (нарязан);
- 2 моркова (обелени и нарязани);
- 2 стръка целина (нарязани);
- 2-3 скилидки чесън (смлян);
- 500 грама нарязан манголд (листно цвекло);
- 1 голям картоф (обелен и нарязан на кубчета);
- 1 консерва с нарязани на кубчета домати;
- 1 стрък пресен розмарин;
- 1 консерва боб (изцеден и изплакнат);
- 800 милилитра зеленчуков бульон;
- 30 грама пармезан;
- 1/2 чаена лъжица сол;
- 1/4 чаена лъжица черен пипер;
- настърган пармезан за добавяне – по 1 лъжица на порция;
Снимка: pickyeaterblog.com
Начин на приготвяне:
1. Загрейте зехтина в голяма тенджера на средна температура. Сложете лука, морковите, целината и чесъна. Запържете около 10 минути, докато лукът придобие полупрозрачен вид.
Снимка: pickyeaterblog.com
2. Добавете манголда и картофите. Задушете за 2 минути. След това прибавете доматите и розмарина. Оставете сместа да къкри около 10 минути, докато манголдът увехне, а доматите станат на каша.
Снимка: pickyeaterblog.com
3. След това добавете картофа, боба, розмарина, пармезана и бульона към останалите продукти. Оставете ги да къкрят около 15-20 минути. От време на време проверявайте кога картофите ще започват да омекват, а сместа да се сгъстява. Накрая извадете розмарина и частта от пармезана, която е останала.
Снимка: pickyeaterblog.com
4. Сервирайте от супата в купа и сложете по една лъжица настърган пармезан отгоре.
Снимка: pickyeaterblog.com