IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Chernomore Start.bg Posoka Boec

Здравословна супа за зимата

22 декември 2013 13 36

Какво по-хубаво от топла супа, която засища добре, но пък има малко калории

Снимка: pickyeaterblog.com

Снимка: pickyeaterblog.com

Когато времето навън е студено, човек има нужда от здравословна и топла храна. Здравословна, защото по този начин си набавя необходимите полезни вещества – приятели на имунната система и топла, защото по този начин целият организъм се стопля. Затова какво по-хубаво от една здравословна и топла супа?

Настоящата рецепта се приготвя много лесно, а едновременно с това е наистина засищаща. Ще ви отнеме около един час, за да приготвите продуктите и да изпълните инструкциите. От тях се получават общо 6 порции. За да се уверите в това, че супата наистина е здравословна, вижте нейната хранителна стойност за една порция:

*Бонус хранителна стойност: 70 калории, 2.3 грама мазнини, 946.7 милиграма сол, 29.6 грама въглехидрати, 9.6 грама фибри, 5.2 грама захар, 11.2 грама протеин;

Необходими продукти:

- 1 чаена лъжица зехтин;

- 1 глава червен лук (нарязан);

- 2 моркова (обелени и нарязани);

- 2 стръка целина (нарязани);

- 2-3 скилидки чесън (смлян);

- 500 грама нарязан манголд (листно цвекло);

- 1 голям картоф (обелен и нарязан на кубчета);

- 1 консерва с нарязани на кубчета домати;

- 1 стрък пресен розмарин;

- 1 консерва боб (изцеден и изплакнат);

- 800 милилитра зеленчуков бульон;

- 30 грама пармезан;

- 1/2 чаена лъжица сол;

- 1/4 чаена лъжица черен пипер;

- настърган пармезан за добавяне – по 1 лъжица на порция;

Снимка: pickyeaterblog.com

Начин на приготвяне:

1. Загрейте зехтина в голяма тенджера на средна температура. Сложете лука, морковите, целината и чесъна. Запържете около 10 минути, докато лукът придобие полупрозрачен вид.

Снимка: pickyeaterblog.com

2. Добавете манголда и картофите. Задушете за 2 минути. След това прибавете доматите и розмарина. Оставете сместа да къкри около 10 минути, докато манголдът увехне, а доматите станат на каша.

Снимка: pickyeaterblog.com

3. След това добавете картофа, боба, розмарина, пармезана и бульона към останалите продукти. Оставете ги да къкрят около 15-20 минути. От време на време проверявайте кога картофите ще започват да омекват, а сместа да се сгъстява. Накрая извадете розмарина и частта от пармезана, която е останала.

Снимка: pickyeaterblog.com

4. Сервирайте от супата в купа и сложете по една лъжица настърган пармезан отгоре.

Снимка: pickyeaterblog.com

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари

Лора ( преди 11 години )
Ммммм, супер вкусно. Благодаря за рецептата! Може да се добавят наденички и бекон.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
Лора ( преди 11 години )
Ммммм, супер вкусно! Аз обичам да готвя супи. Благодаря за рецептата. Може да се добавят наденички и бекон.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
:) ( преди 11 години )
Сложна е супата, но веднъж - два пъти в годината си заслужава да сготвиш и нещо по-сложно. Мен, като любител на постните манджи, веднага ме спечели тая рецепта.:)
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
shrek ( преди 11 години )
Замразените миксове не стават за нищо - витамините са им отишли на кино. Евтин и вкусен бърз вариант е направянето на един борш.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
Анонимен ( преди 11 години )
Може да е вкусна но иска много продукти а и рязане.Цената и също май не е малка и за това препоръчвам замразените миксове за супи.Струват около лев и нещо и могат направо да се сипят в тенджерата и да се сварят.Все пак е добре първо да ги изсипем в чиния и да ги прегледаме и ако се налага да дорежем някои едри парчета ,някоя дръжка да изхвърлим .Все пак е добре да разбием едно яйце в кофичка кисело мляко и да застроим супата преди да я свалим.Ако добавим лютичко и я хапваме гореща може да ни стопли чудесно например след ставане или преди лягане ако сме премръзнали а бърлогата ни е скрежасала отвътре.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар