Киноата попада в групата на „суперхраните“, които определено трябва да присъстват в хранителния ви режим. Освен в салата, този вид храна може да бъде прибавян и в... супи. Ако обичате зеленчуци и сте фенове на готварските експерименти, то задължително опитайте супата с киноа и царевица. Времето, което ще ви е необходимо, за да приготвите тази рецепта, е точно един час, а количеството е достатъчно за шест порции.
* Бонус хранителна информация за една порция: 253 калории, 7 грама мазнини, 378 милиграма натрий, 44 грама въглехидрати, 8 грама протеин, 1 грам захар;
Необходими продукти:
- ¾ киноа (измита и изцедена);
- 1 чаена лъжица семена от кимион;
- ½ супена лъжица зехтин;
- 2 и ½ чаша прясна царевица;
- 1 голям картоф или 2-3 по-малки (нарязани на кубчета - около една чаша);
- 4 малки глави лук (нарязан);
- 4 чаши зеленчуков бульон;
- 2 чаши обикновено соево мляко;
- 1 голяма червена чушка (нарязана на купчета);
- 3 супени лъжици нарязан магданоз;
- 1 лайм;
- ½ чаена лъжица кимион на прах;
- ¼ чаена лъжица червен пипер;
- ½ чаена лъжица сол;
- ¼ чаена лъжица черен пипер;
Снимка: pickyeaterblog.com
Начин на приготвяне:
1. Запържете киноата в тенджера на средно-висока температура за 3-4 минути, докато не придобие златист цвят. Не забравяйте да разбърквате непрекъснато. Когато стане готова, махнете киноата от тенджерата и я преместете в купа.
Снимка: pickyeaterblog.com
2. Загрейте зехтина в същата тенджера, добавете царевицата, картофите и лука. Задушете за 5 минути или докато лукът не стане прозрачен.
Снимка: pickyeaterblog.com
3. След това добавете бульона и соевото мляко и ги оставете да заврат. Добавете киноата и всички останали съставки. След няколко минути добавете и подправките. Намалете температурата на средно-ниска и оставете супата да къкри 10 минути. Точно преди да премахнете супата от котлона, прибавете пресния нарязан магданоз.
Снимка: pickyeaterblog.com
4. Изсипете от супата в купи и гарнирайте с по един резен лайм.
Снимка: pickyeaterblog.com
Коментари