IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Chernomore Start.bg Posoka Boec

Чилакилес – вегетарианското изкушение

31 януари 2014 10 20

Ястието е едно от традиционните в Мексико

Снимка: pickyeaterblog.com

Снимка: pickyeaterblog.com

В случай, че обичате пикантния вкус, значи със сигурност ще станете почитатели на мексиканската кухня. Макар тя да не е особено здравословна, дори доста калорична, от време на време човек може да си позволи някоя и друга кулинарна волност. Още повече настоящата рецепта е „облекчена“ максимално, така че да бъде колкото може по-близо до здравословното хранене.

*Бонус хранителна информация за една порция: 243 калории, 10 грама мазнини (5 грама наситени), 338 милиграма натрий, 30 грама въглехидрати, 9 грама протеин, 5 грама фибри;

Необходими продукти:

- ½ супена лъжица органично масло;

- 1 средно голяма глава червен лук (нарязана на кубчета);

- 1 червена или жълта чушка (нарязани на кубчета);

- 2 консерви черен боб (измит)

- 1 консерва с домати;

- 1 и ½ чаша царевица от консерва;

- 1 чаена лъжица кимион;

- 1 и ½ чаена лъжица сол;

- 1 и ½ царевична питка тортиля;

- 1 и ½ чаша настъргано сирене чедър;

- 2 домата (нарязани на кубчета);

- 1 и ½ чаша зеленчуков бульон;

- по 1 супена лъжица различно чили на прах;

- 1 чаена лъжица чесън на прах;

- 1 чаена лъжица лук на прах;

- 1 чаена лъжица сушен риган;

- кубчета домати и праз лук (за украса)

Снимка: pickyeaterblog.com

Начин на приготвяне:

1. Загрейте фурната до 200 градуса. Напръскайте тавата, която ще използвате, със спрей за готвене. След това започнете приготвянето на соса: комбинирайте доматените консерви, зеленчуковия бульон, всичките видове чили на прах, чесъна на прах, лука на прах и ригана. Загрейте продуктите на средна температура. Разбъркайте добре и след това намалете температурата до ниска, оставяйки сместа да къкри.

Снимка: pickyeaterblog.com

2. Загрейте органичното масло в голям тиган на средно висока температура. Сложете лука, чушката, като ги разбърквате често, докато започнат малко да покафеняват (след около 5 минути).

Снимка: pickyeaterblog.com

3. Прибавете боба, нарязаните домати, царевицата, кимиона и солта. Разбърквайте от време на време (в продължение на около 3 минути).

Снимка: pickyeaterblog.com

4. Сложете половината парчета тортиля в тавата. Върху него изсипете половината от зеленчуците и половината от соса. Поръсете със сиренето.

Снимка: pickyeaterblog.com

5. Повторете същата процедура с още един ред тортиля, зеленчуци, сос и сирене.

Снимка: pickyeaterblog.com

6. Покрийте тавата с фолио за печене и я оставете във фурната в продължение на 15 минути. След това махнете фолиото и оставете тавата отново във фурната, този път, докато сиренето се разтопи (за около 10 минути още).

Снимка: pickyeaterblog.com

7. Накрая поръсете с нарязан домат и лук.

Снимка: pickyeaterblog.com

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари