В случай, че обичате пикантния вкус, значи със сигурност ще станете почитатели на мексиканската кухня. Макар тя да не е особено здравословна, дори доста калорична, от време на време човек може да си позволи някоя и друга кулинарна волност. Още повече настоящата рецепта е „облекчена“ максимално, така че да бъде колкото може по-близо до здравословното хранене.
*Бонус хранителна информация за една порция: 243 калории, 10 грама мазнини (5 грама наситени), 338 милиграма натрий, 30 грама въглехидрати, 9 грама протеин, 5 грама фибри;
Необходими продукти:
- ½ супена лъжица органично масло;
- 1 средно голяма глава червен лук (нарязана на кубчета);
- 1 червена или жълта чушка (нарязани на кубчета);
- 2 консерви черен боб (измит)
- 1 консерва с домати;
- 1 и ½ чаша царевица от консерва;
- 1 чаена лъжица кимион;
- 1 и ½ чаена лъжица сол;
- 1 и ½ царевична питка тортиля;
- 1 и ½ чаша настъргано сирене чедър;
- 2 домата (нарязани на кубчета);
- 1 и ½ чаша зеленчуков бульон;
- по 1 супена лъжица различно чили на прах;
- 1 чаена лъжица чесън на прах;
- 1 чаена лъжица лук на прах;
- 1 чаена лъжица сушен риган;
- кубчета домати и праз лук (за украса)
Снимка: pickyeaterblog.com
Начин на приготвяне:
1. Загрейте фурната до 200 градуса. Напръскайте тавата, която ще използвате, със спрей за готвене. След това започнете приготвянето на соса: комбинирайте доматените консерви, зеленчуковия бульон, всичките видове чили на прах, чесъна на прах, лука на прах и ригана. Загрейте продуктите на средна температура. Разбъркайте добре и след това намалете температурата до ниска, оставяйки сместа да къкри.
Снимка: pickyeaterblog.com
2. Загрейте органичното масло в голям тиган на средно висока температура. Сложете лука, чушката, като ги разбърквате често, докато започнат малко да покафеняват (след около 5 минути).
Снимка: pickyeaterblog.com
3. Прибавете боба, нарязаните домати, царевицата, кимиона и солта. Разбърквайте от време на време (в продължение на около 3 минути).
Снимка: pickyeaterblog.com
4. Сложете половината парчета тортиля в тавата. Върху него изсипете половината от зеленчуците и половината от соса. Поръсете със сиренето.
Снимка: pickyeaterblog.com
5. Повторете същата процедура с още един ред тортиля, зеленчуци, сос и сирене.
Снимка: pickyeaterblog.com
6. Покрийте тавата с фолио за печене и я оставете във фурната в продължение на 15 минути. След това махнете фолиото и оставете тавата отново във фурната, този път, докато сиренето се разтопи (за около 10 минути още).
Снимка: pickyeaterblog.com
7. Накрая поръсете с нарязан домат и лук.
Снимка: pickyeaterblog.com