Пръчици моцарела, покрити с хрупкава галета, запечени до златисто и поднесени със сос маринара. Кой би устоял на това предястие? Макар пърженето да е заменено от далеч по-здравословното печене, вкусът на сиренето не се видоизменя. Тъкмо извадени от фурната, пръчиците моцарела се топят по наистина неустоим начин!
За най-добри резултати потърсете обезмаслена моцарела с по-ниско съдържание на натрий, за да не бъде ястието прекалено солено. Тайната на печените пръчици е, че те трябва да бъдат замразени преди да ги печете, иначе рискувате усилията ви да отидат на вятъра. Сосът марината (или друг по желание) трябва да бъде приготвен предварително.
Ето и необходимите продукти:
- 12 пръчици моцарела;
- 1 голямо яйце;
- 2 супени лъжици брашно;
- 5 супени лъжици галета;
- 5 супени лъжици трохи хляб;
- 2 чаени лъжици настърган пармезан;
- 1 супена лъжица изсушен магданоз;
- зехтин за готвене;
Начин на приготвяне:
1. Ако пръчиците са по-дълги, нарежете ги наполовина, за да бъдат по-къси и удобни за ядене. Поставете моцарелата във фризера, докато не замръзне. В малка купа разбийте яйцето. Поставете брашното в една чиния. В отделна купа смесете галетата, трохите хляб, пармезана и сушения магданоз.
Снимка: skinnytaste.com
2. Потопете една замразена пръчица в брашното, като премахнете излишъка. След това я сложете в яйцето и накрая в сместа с галета.
Снимка: skinnytaste.com
3. Повторете този процес с останалата част моцарела. Поставяйте всяка пръчица върху фолио за печене на достатъчно разстояние една от друга. Поставете сиренцата обратно във фризера, иначе те ще се разтопят, преди обвивката им да е покафеняла.
Снимка: skinnytaste.com
4. Преди времето за печене загрейте фурната на 200 градуса. Намажете фолиото за печене с малко зехтин. Поставете пръчиците върху фолиото и сложете по малко зехтин върху всяка.
Снимка: skinnytaste.com
5. Печете сиренцата за около 4-5 минути, като след това ги обърнете от другата страна за същото време. Наблюдавайте ги внимателно, за да не се разтекат. Когато са готови и леко охладени, сервирайте.
Снимка: skinnytaste.com