IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Chernomore Start.bg Posoka Boec

Кюфтенца от киноа, черен боб и чушки

30 март 2014 08 30

Здравословно зеленчуково изкушение

Снимка: pickyeaterblog.com

Снимка: pickyeaterblog.com

Напоследък киноата навлиза все по-упорито на българския пазар. Всъщност тя е суперхрана, която съдържа много полезни хранителни вещества и най-важното – има универсално приложение. Киноата може да бъде добавена като съставка към салати или пък да бъде съчетана със зеленчуци като основно ястие. Настоящата рецепта е лесен начин да получите здравословна зеленчукова вечеря, а защо не и обяд. Всичко, от което се нуждаете, са 30 минути, в които да приготвите вкусни кюфтенца от киноа, черен боб и чушки.

*Бонус информация за хранителната стойност на рецептата (за една порция): 291 калории, 7,9 грама мазнини, 319 милиграма натрий, 41,9 грама въглехидрати, 9,8 грама фибри, 0 грама захар и 15,6 грама протеин;

Необходими продукти:

- 1 чаша сурова киноа, която се сварява;

- 1 консерва черен боб – измит и изцеден;

- 6 стръка праз лук – нарязан на ситно;

- 1 жълта чушка – нарязана на ситно;

-– 1 червена чушка – нарязана на ситно;

- между 100 и 150 грама фета сирене – натрошено;

- 2-3 чаени лъжици кимион;

- 2-3 чаени лъжици чили на прах (по избор);

- ¼ чаена лъжица лют червен пипер;

- малко лимонов сок;

- сол и черен пипер на вкус;

- сос салца за сервиране

Начин на приготвяне:

1. Пригответе киноата според указанията на опаковката и нарежете зеленчуците.

Снимка: pickyeaterblog.com

2. След като киноата бъде готова, прибавете всички останали съставки към нея и разбъркайте добре. Оставете ги на ниска температура, докато всички продукти не се комбинират.

Снимка: pickyeaterblog.com

3. Използвайте ръцете си, за да оформите кюфтенца от сместа. Всяко кюфте трябва да бъде с големина колкото тази на дланта ви. Загрейте тиган на средна температура, напръскайте го с малко спрей за готвене и когато е загрят, поставете от оформените кюфтенца.

Снимка: pickyeaterblog.com

4. Запичайте всяко кюфтенце, докато и двете му страни не станат леко хрупкави със златист оттенък.

Снимка: pickyeaterblog.com

5. Когато станат готови, сервирайте с малко сос салца.

Снимка: pickyeaterblog.com

* Забележка: Кюфтенцата се разпадат лесно. Ако искате продуктите да бъдат свързани по-здраво, добавете едно яйце към сместа (след като тя е готова) преди да оформяте и пържите кюфтенцата.

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари