Напоследък киноата навлиза все по-упорито на българския пазар. Всъщност тя е суперхрана, която съдържа много полезни хранителни вещества и най-важното – има универсално приложение. Киноата може да бъде добавена като съставка към салати или пък да бъде съчетана със зеленчуци като основно ястие. Настоящата рецепта е лесен начин да получите здравословна зеленчукова вечеря, а защо не и обяд. Всичко, от което се нуждаете, са 30 минути, в които да приготвите вкусни кюфтенца от киноа, черен боб и чушки.
*Бонус информация за хранителната стойност на рецептата (за една порция): 291 калории, 7,9 грама мазнини, 319 милиграма натрий, 41,9 грама въглехидрати, 9,8 грама фибри, 0 грама захар и 15,6 грама протеин;
Необходими продукти:
- 1 чаша сурова киноа, която се сварява;
- 1 консерва черен боб – измит и изцеден;
- 6 стръка праз лук – нарязан на ситно;
- 1 жълта чушка – нарязана на ситно;
-– 1 червена чушка – нарязана на ситно;
- между 100 и 150 грама фета сирене – натрошено;
- 2-3 чаени лъжици кимион;
- 2-3 чаени лъжици чили на прах (по избор);
- ¼ чаена лъжица лют червен пипер;
- малко лимонов сок;
- сол и черен пипер на вкус;
- сос салца за сервиране
Начин на приготвяне:
1. Пригответе киноата според указанията на опаковката и нарежете зеленчуците.
Снимка: pickyeaterblog.com
2. След като киноата бъде готова, прибавете всички останали съставки към нея и разбъркайте добре. Оставете ги на ниска температура, докато всички продукти не се комбинират.
Снимка: pickyeaterblog.com
3. Използвайте ръцете си, за да оформите кюфтенца от сместа. Всяко кюфте трябва да бъде с големина колкото тази на дланта ви. Загрейте тиган на средна температура, напръскайте го с малко спрей за готвене и когато е загрят, поставете от оформените кюфтенца.
Снимка: pickyeaterblog.com
4. Запичайте всяко кюфтенце, докато и двете му страни не станат леко хрупкави със златист оттенък.
Снимка: pickyeaterblog.com
5. Когато станат готови, сервирайте с малко сос салца.
Снимка: pickyeaterblog.com
* Забележка: Кюфтенцата се разпадат лесно. Ако искате продуктите да бъдат свързани по-здраво, добавете едно яйце към сместа (след като тя е готова) преди да оформяте и пържите кюфтенцата.