Макар родината на боба да е Южна Америка, този вид храна се превърна в неизменна част от българската кухня. Ето защо има не една и две рецепти за приготвяне на боб под различни форми. Една от най-разпространените и предпочитани рецепти безспорно е супата от боб. И има защо, тази храна не само е много вкусна, но и съдържа редица полезни вещества.
Супата с тъмен боб е просто още едно предложение, с помощта на което може да разнообразите своето меню. Нуждаете се от няколко часа, за да приготвите настоящата рецепта, но пък усилията със сигурност ще си заслужават. Получената супа ще бъде достатъчна за шест порции и е подходяща както за обяд, така и за вечеря.
Необходими продукти:
– 500 грама тъмен боб;
– 4 чаши зеленчуков бульон;
– 2 чаши вода;
– 3 скилидки чесън (смлян);
– 1 средно голяма глава лук (нарязани на кубчета);
– 1 червена чушка;
– 1 зелена чушка;
– 1 жълта чушка;
– 1 чаена лъжичка сол (или повече на вкус);
-1 и 1/2 чаена лъжица чили на прах;
– 1 и 1/2 чаена лъжица кимион.
Допълнителни продукти: заквасена сметана, авокадо (нарязано на кубчета), царевичен чипс на ивици, магданоз за декорация.
Начин на приготвяне:
1. Поставете боба в купа или тенджера, покрийте го със студена вода и го оставете да кисне през нощта. Другият вариант е да сложите боба в гърне и да го залеете с гореща вода. След това да го оставите да заври и да поседи още 2 минути на котлона. После бобът трябва да престои един час (не върху котлона!). Накрая, когато времето измине, трябва да изцедите боба и да го изплакнете със студена вода.

Снимка: thepioneerwoman.com
2. В средно голяма тенджера сложете боба, бульона, водата, лука и чушките. Оставете продуктите да заврат, след което намалете температурата на котлона до ниска. Покрийте с капак и оставете боба да къкри още час и половина.

Снимка: thepioneerwoman.com
3. През това време добавете солта, чилито на прах и кимиона. Разбъркайте добре. Сложете отново капака и оставете боба върху котлона за още между 30 минути и 1 час. Спрете котлона, когато нивото на течността е по ваше желание. Някои предпочитат по-гъсти супи, други точно обратното.

Снимка: thepioneerwoman.com
4. Опитайте супата и сложете допълнително подправки, ако има нужда. Изсипете от боба в купа и сложете една лъжица заквасена сметана.

Снимка: thepioneerwoman.com
5. Гарнирайте с парченца чушки, авокадо и царевичен чипс. Завършете със стръкче магданоз.

Снимка: thepioneerwoman.com






Любовен хороскоп за зодиите в седмицата от 3 до 9 ноември
Навици след работа, които преобразяват тялото и ума
Магнитни бури през ноември 2025 г.: Кои са най-опасните дати
2024 г. вероятно е била най-горещата в последните 125 хил. години
Пробив в създаването на диаманти с помощта на електрони
В Китай се готвят да изстрелят ракетата Long March 2F с пилотирана мисия Shenzhou 21
Чудо: Ливърпул най-после сложи край на загубите
Реал Мадрид продължава с победите
Спалети тръгна с победа в Юве
Ужасяващ момент за футбола ни! Дербито на Пловдив между Локо и Ботев беше прекратено
Дневен хороскоп за 2 ноември, неделя
Седмична таро прогноза за 3 – 9 ноември
С какво родените през ноември са толкова интересни?
Любовен хороскоп за 3 – 9 ноември
Откриха нови сигнали в мозъка, чрез които се диагностицира Паркинсон
Кои храни са най-вредни за мозъка?
Как да разпознаем инфекциозна мононуклеоза в детска възраст?
Какво е козметичен фастинг и защо набира популярност?
Остави коментар
Анонимен
( преди 11 години )