Ако сте избрали вегетарианския начин на хранене или просто искате да опитате нещо безмесно, то настоящата рецепта е идеалното предложение за вас. Освен това тя има привкус на традиционно китайско ястие, което е допълнителен плюс за феновете на тази азиатска кухня. Рецептата е вкусна, но и много здравословна. В това може да се убедите с помощта на следната полезна информация:
*Бонус хранителна информация за една порция: 253,3 калории, 10,7 грама мазнини (1,2 грама наситени), 671,9 милиграма натрий, 33,8 грама въглехидрати, 5,3 грама фибри, 17,1 грама захар и 11,3 грама протеин.
Необходими продукти:
– 600 грама тофу;
– 3 супени лъжици масло от рапица или друго масло, подходящо за готвене;
– 3 скилидки чесън (смлени);
– ½ чаена лъжица пресен джинджифил (настърган);
– 2/3 чаена чаша парчета пресен ананас;
– 1 средно голяма червена чушка (нарязана);
– 1 средно голяма глава броколи (накъсано на розички);
– ½ глава бял лук (нарязана на кубчета);
– 8 по-големи гъби;
– 2 стръка зелен лук (нарязан на ситно);
– кафяв ориз (сварен – по ¼ чаша за една порция);
– ¼ чаша лимонов сок;
– ¼ чаша соев сос;
– ¼ чаша мед;
– 2 чаени лъжици чили сос;
– 2 чаени лъжици бяла захар;
– 2 чаени лъжици царевично нишесте;
– 4 супени лъжици вода.
Начин на приготвяне:
1. Подготовка на тофуто: Нарежете тофуто на средно големи кубчета и ги сложете в тиган на средно висока температура. Добавете 1 супена лъжица и половина масло от рапица (или друго по избор). Разбърквайте добре, докато водата се изпари и тофуто придобие лек златист цвят. Ако тофуто залепва за тигана, добавете още малко масло. Когато стане готово, го оставете отстрани.
Снимка: pickyeaterblog.com
2. В голям незалепващ тиган затоплете 1 супена лъжица и половина растително масло на умерена температура. Добавете пресния лук и джинджифила и запържете за около 10-15 секунди, докато не усетите аромата на съставките. Добавете лука, гъбите, чушката и броколите. Разбърквайте често и пържете, докато всички зеленчуци омекнат (но не прекалено, все още трябва да са леко хрупкави).
Снимка: pickyeaterblog.com
3. Подготовка на соса: Смесете всички изброени съставки за соса, докато царевичното нишесте се разбие добре. След това добавете повече или по-малко чили в зависимост от личните си предпочитания. Опитайте соса преди да го добавите към зеленчуците, за да сте сигурни, че отговаря на вашия вкус.
Снимка: pickyeaterblog.com
4. След като зеленчуците станат нежно-хрупкави, намалете температурата до средно-ниска. Добавете тофуто. След това изсипете бавно соса. Разбъркайте и след около минута добавете парченца ананас.
Снимка: pickyeaterblog.com
5. Гответе, докато сосът започне да се сгъстява (около 5-10 минути). Изключете котлона и добавете нарязания на ситно зелен лук. Сервирайте с кафяв ориз.
Снимка: pickyeaterblog.com