Ако обичате зелена салата и обичате да експериментирате с вкусовете, то защо не си направите вариант със сладък дресинг. Предлагаме ви вкусна рецепта за салата от къдраво зеле (можете да използвате всички видове зелена салата като „айсберг“, „лоло росо“, цикория, кресон, рукола, спанак или комбинация от всички тях) и портокалов дресинг.
Салатата е доста насищаща като текстура и вкус, а освен това е красива и свежа на външен вид и със сигурност ще впечатли гостите ви с колоритната си визия и силен аромат.
Ще ви трябват около 20 минути за приготвянето ѝ, като това количество е подходящо за до 6 души.
Необходими продукти: къдраво зеле, добре нарязано; 3 цели мандарини или 1 портокал, обелени и нарязани на парчета; 100 г козе сирене; 1/4 чаша портокалов сок; 2 супени лъжици зехтин; 1 скилидка чесън, пресована или настъргана; 1 чаена лъжичка захар; сол на вкус; черен пипер на вкус; 1 супена лъжица течна сметана или кисело мляко; 1-2 зелени чушки, нарязани на тънко.
Инструкции за приготвяне:
Снимка: thepioneerwoman.com
Нарежете на ситно зелената салата и чушките с остър нож. Подгответе си една голяма купа за салатата.
Снимка: thepioneerwoman.com
В друга купа или кана смесете портокаловия сок, зехтина, чесъна, захарта, солта и черния пипер и разклатете дресинга енергично, докато всичко това се съчетае добре. След това добавете течната сметана или кисело мляко и разклатете микса отново, докато дресингът стане кремообразен.
Снимка: thepioneerwoman.com
Време е да сложите зелената салата в купата и да я полеете с дресинга, изчаквайки една минута. След това добавете нарязаната чушка и парчетата обелени мандарини/портокал.
Снимка: thepioneerwoman.com
Накрая отново добавете малко дресинг, ако има нужда от него. Можете да съхранявате дресинга в хладилник и да го използвате и за други салати.
Снимка: thepioneerwoman.com
Самата салата може да престои в хладилника до 30 минути. В последния момент, преди да сервирате салатата, нарежете отгоре козето сирене на големи парчета.