Карфиолът, както всеки зеленчук, е много полезен. Той може да се консумира суров като добавка към салати или пък термично обработен заедно с други храни. Самостоятелно карфиолът също може да се превърне в много вкусно ястие, стига да знаете как да го овкусите.
Настоящата рецепта е за почитателите на пикантните храни. Хубавото е, че нейното приготвяне не отнема дълго време, а дори напротив. За максимум половин час вие ще се сдобиете с вкусно ястие.
Всичко, от което имате нужда, е:
– 1 голяма глава карфиол;
– 2 супени лъжици зехтин;
– 2 скилидки чесън – смлян;
– 2 супени лъжици соев сос;
– 1 лайм;
– 2 стръка праз лук – нарязани;
– 1 супена лъжица сос чили;
– лайм за сервиране.
Начин на приготвяне:
1. Накъсайте карфиола на малки розички.
Снимка: thepioneerwoman.com
2. Загрейте голям тиган на средна към висока температура. Добавете зехтина, а след това карфиола и чесъна. Разбърквайте периодично, докато карфиолът придобие златист цвят на места.
Снимка: thepioneerwoman.com
3. Гответе в продължение на 3 минути, а след това намалете температурата до ниска. Добавете соевия сос, сока от един лайм и по-голяма част от празия лук (останалия запазете за сервиране). Разбърквайте.
Снимка: thepioneerwoman.com
4. След около минута добавете чили соса. Отново разбъркайте. Ако сте фенове на по-пикантните ястия, може да добавите допълнително сос чили.
Снимка: thepioneerwoman.com
5. Сложете карфиола в купа, поръсете с остатъка от празия лук и декорирайте с парченца лайм.
Снимка: thepioneerwoman.com