Повечето супи се правят от много продукти, но френската лучена супа е изключение от това правило. В основата си тя е бульон с лук, гарниран с препечен хляб и кашкавал. Звучи просто, но пък е доста вкусно, въпреки супер краткия списък от съставки.
Магическата комбинация се състои в това, че лукът е карамелизиран и се комбинира със сирене Грюер и препечена багета. Лошото на тази рецепта е, че приготвянето ѝ отнема повече време и изисква повече търпение, в сравнение с други супи.
Ето и малко повече за самата рецепта:
Необходими продукти: 3 супени лъжици неосолено масло, 6 големи глави жълт лук, сол, 2 чаши вода, ? чаша сухо бяло вино, 6 чаши пилешки/телешки бульон, 6 стръка прясна мащерка, дафинов лист, смлян черен пипер, 1 малка франзела, нарязана на филийки, настъргано сирене Грюер (около 2 и ½ чаши).
Инструкции за приготвяне:
Снимка: olgasflavorfactory.com
Загрейте котлона, обелете и нарежете лука и го задушете в маслото, като добавите 1/2 чаена лъжичка сол и щипка захар. Бъркайте непрекъснато докато лукът омекне и покафенее, а течността се изпари.
Снимка: olgasflavorfactory.com
След това добавете водата и бульона в тенджерата и варете 15-20 минути. След това добавете виното и варете още 5 минути.
Снимка: olgasflavorfactory.com
Накрая прибавете листата от мащерка и дафиновия лист и оставете супата да къкри на слаб котлон в продължение на още половин час. Преди да я махнете от котлона я подправете със сол и черен пипер по ваш вкус.
Снимка: olgasflavorfactory.com
Нарежете франзелата на филийки и ги запечете във фурната на 200 градуса, докато хлябът стане леко златист (8-10 минути). Налейте супата в купички, поставете по една филия препечен хляб отгоре (върху супата). На финала поръсете с настърганото сирене (върху хляба).
Снимка: olgasflavorfactory.com
Поставете купичките във фурната докато сиренето се разтопи за няколко минути.