Ако обичате ризото и морски дарове, тази рецепта ще ви допадне, защото ги комбинира. За нея (освен ризотото) ще са ви необходими обелени скариди, лимон и няколко листа пресен босилек.
Няма значение колко големи скариди ще използвате, важното е да имате повечко от тях, за да се усеща вкуса им в ястието. Приготвянето на рецептата няма да ви отнеме повече от половин час.
Необходими продукти:
2 супени лъжици масло; 1-1/2 килограм скариди; 1 глава лук, ситно нарязан на кубчета; 4 скилидки чесън, 2 чаши ориз; 1 чаша сухо бяло вино; 5 чаши зеленчуков бульон, 1 цял лимон; 1 чаена лъжичка сол; 1 чаена лъжичка черен пипер; 2 супени лъжици течна сметана; 18 листа босилек, нарязани; настърган пармезан за сервиране.
Инструкции за приготвяне:
Снимка: thepioneerwoman.com
Загрейте маслото в голям тиган на средно висока температура. Добавете скаридите и ги задушете за около 3 минути. След това ги нарежете, ако са по-големи и ги оставете настрана.
Снимка: thepioneerwoman.com
Върнете тигана на котлона и добавете лука и чесъна. Разбъркайте в продължение на 2 до 3 минути, докато лукът започне да става полупрозрачен. Намалете температурата до средно-ниска и добавете ориза в тигана и разбъркайте за няколко минути, като внимавате да не загори.
Снимка: thepioneerwoman.com
След това долейте виното и разбъркайте леко, за да може ориза да абсорбира течността. След като виното се абсорбира, започнете да добавяте топлия бульон чаша след чаша, като всеки път изчаквате течността да се абсорбира.
Снимка: thepioneerwoman.com
Разбърквайте от време на време, а накрая добавете сол и черен пипер. Когато ризотото ви изглежда готово, добавете скаридите, сока от лимона, сметаната и босилека.
Снимка: thepioneerwoman.com
Сервирайте веднага като поръсите ястието с настъргана лимонова кора и сирене пармезан.
Снимка: thepioneerwoman.com