Ако искате да сготвите нещо нетрадиционно, но нямате много време за излишни експерименти, опитайте доматения тарт.
За неговото приготвяне ще са ви нужни около 45 минути и неособено големи готварски умения.
Ако се чудите какво точно означава думата „тарт“, най-общо казано това означава печен на фурна сладкиш.
Различните вариации на тарт може да включват и солени пайове, точно като настоящата рецепта.
Ето и какви продукти ще са ви необходими за доматения тарт:
– 4 супени лъжици масло;
– 2 големи глави лук – нарязани на тънки ленти;
– Сол и черен пипер на вкус;
– тесто за голям блат;
– 1 или 1/2 чаша настърган кашкавал;
– 1/2 чаша настърган пармезан;
– 3 чаши чери домати (жълти или червени);
– 1 яйце;
– 1/4 чаша мляко;
– 16 листенца босилек.
Начин на приготвяне:
1. Загрейте голям тиган на средно слаб огън. Добавете маслото, лука, солта и черния пипер и гответе в продължение на 20-25 минути, като не забравяте да разбърквате от време на време. Накрая лукът трябва да стане мек и със златист цвят.
Снимка: thepioneerwoman.com
2. Загрейте фурната на 230 градуса. Разточете блата в една голяма по-тънка кора и я сложете в плитка тава.
Снимка: thepioneerwoman.com
3. След това върху блата наредете настърганото сирене и кашкавал. Сложете лука и накрая доматите.
Снимка: thepioneerwoman.com
4. В една купа смесете яйцето и млякото и намажете краищата на блата. Печете между 15 и 18 минути, като проверявате дали кората няма да изгори. Ако кората започва да покафенява твърде бързо, намалете температурата на фурната.
Снимка: thepioneerwoman.com
5. Когато ястието е готово, извадете го от фурната, за да изстива. След 5 минути го поръсете с нарязания пресен босилек, нарежете на парчета и сервирайте.
Снимка: thepioneerwoman.com