Макар че бургерите не са в списъка на здравословните храни, понякога е хубаво човек да се поглези с нещо „забранено“. За хората, които не ядат месо обаче, посещението на някое заведение за бързо хранене, е обречено на неуспех. Добрата новина е, че в домашни условия те могат да си приготвят вкусен и засищащ бургер. Тези, които нямат нищо против месото пък, могат да опитат рецептата просто от любопитство.
Ето и кои продукти ще ви бъдат необходими за направата на вегетариански бургер:
– 2 консервни кутии черен боб;
– 1 чаша галета;
– ¼ чаша настърган бял лук;
– 1 цяло яйце;
– ½ чаена лъжичка чили на прах;
– сол и черен пипер;
– сос чили или пикантен;
– 8 филийки нарязан кашкавал/сирене;
– зехтин за пържене;
– масло за пържене и печене;
– 4 хлебчета за бургери;
– майонеза;
– маруля или нещо друго „зелено“;
– нарязан домат.
Начин на приготвяне:
1. Отделете водата от консервите с боб, но не го мийте. След това изсипете боба в купа и го смачкайте с помощта на вилица. Оставете някои зрънца все още видими.
Снимка: thepioneerwoman.com
2. Добавете галетата, настъргания бял лук, яйцето, чилито на прах, солта, черния пипер и малко сос чили.
Снимка: thepioneerwoman.com
3. Разбъркайте сместа, докато всички съставки се комбинират добре. Изчакайте 5 минути.
Снимка: thepioneerwoman.com
4. През това време загрейте една или две супени лъжици зехтин и равно количество масло в тиган на средно слаб огън. Оформете кюфтенца от сместа с боба и ги сложете да се пържат в тигана. На едната страна оставете около 5 минути.
Снимка: thepioneerwoman.com
5. След това обърнете от другата страна кюфтето и върху готовата част сложете 2 парчета кашкавал или сирене. Оставете бобеното кюфте да се пържи още 5 минути.
Снимка: thepioneerwoman.com
6. Разрежете хлебчетата и ги запечете до златисто. Намажете всяка вътрешна страна с майонеза и сос чили.
Снимка: thepioneerwoman.com
7. След това сложете бобеното кюфте отгоре. Поставете и марулята и резенът домат. „Затворете“ бургера с другата част на хлебчето. При желание може да сложите и допълнително лук. Разрежете и сервирайте.
Снимка: thepioneerwoman.com