Крем супите са вкусни и питателни. Те са чудесен избор за обяд или вечеря, особено в студеното време, когато човек има нужда да се стопли с нещо приятно. Ако идеята ви се струва привлекателна, то опитайте крем супата от карфиол с бекон и кашкавал. За нейното приготвяне ще ви е нужен по-малко от час, а резултатът определено ще ви допадне.
Ето и кои са продуктите, с които трябва да се снабдите за 10 порции крем супа:
– 4 филийки тънък бекон – нарязан на малки парченца;
– 1 глава бял лук – нарязан на ситно;
– 1 глава карфиол – накъсана на малки „розички“;
– ½ чаена лъжичка черен пипер;
– 1,5 литра зеленчуков бульон;
– ½ опаковка масло;
– ¼ чаша брашно;
– 2 чаши пълномаслено мляко;
– 1 чаша сметана за готвене;
– ¼ чаша заквасена сметана;
– 3 чаши настърган кашкавал;
– 2 супени лъжици нарязан магданоз;
– сол на вкус.
Начин на приготвяне:
1. Запържете парчетата бекон в тиган или тенджера на средно-висока температура. След това ги извадете и ги поставете върху хартиена кърпа, за да попие мазнината. Поставете бекона в подходяща купа и го оставете настрани.
Снимка: thepioneerwoman.com
2. В голяма тенджера добавете лука и го пържете в продължение на 3-4 минути. Добавете карфиола, поръсете го с черния пипер и солта по ваш вкус, и накрая разбъркайте. Гответе в продължение на 3-4 минути, докато карфиолът започне да придобива кафяво-златист цвят.
Снимка: thepioneerwoman.com
3. Изсипете зеленчуковия бульон, разбъркайте и намалете температурата на котлона. Оставете карфиолът да къкри в продължение на 15 минути. По желание може да използвате пасатора в процеса на готвене или накрая.
Снимка: thepioneerwoman.com
4. В тиган или тенджера разтопете маслото. Поръсете с брашното и разбъркайте, докато се образува хомогенна смес.
Снимка: thepioneerwoman.com
5. След това добавете млякото и продължете да готвите, докато се сгъсти. Накрая добавете сметаната за готвене, разбъркайте добре и премахнете от котлона.
Снимка: thepioneerwoman.com
6. Изсипете бялата смес в тенджерата с карфиола. Увеличете температурата на средно-висока и оставете супата да кипи за 3-5 минути.
Снимка: thepioneerwoman.com
7. Намалете температурата до ниска и добавете заквасената сметана и по-голямата част от кашкавала. Разбъркайте добре, докато той се разтопи.
Снимка: thepioneerwoman.com
8. Добавете магданоз и още черен пипер при желание. Разбъркайте.
Снимка: thepioneerwoman.com
9. Изсипете от супата в подходяща купа. Добавете още кашкавал и бекон. Сервирайте.
Снимка: thepioneerwoman.com