Броколите и карфиолът са вкусни поотделно, но в комбинация са наистина великолепни.
Особено ако към тях се добави неустоим сос от крема сирене.
Освен това тези зеленчуци са изключително здравословни, така че освен че ще се поглезите с вкусно ястие, ще набавите на организма си и много полезни вещества.
Ако вече сте достатъчно заинтригувани от рецептата, ето и продуктите, които ще са ви необходими:
– 1 глава броколи – голяма;
– 1 глава карфиол;
– 6 супени лъжици масло;
– 1/2 средно голяма глава лук – нарязана на кубчета;
– 2 скилидки чесън – смлян;
– 1/4 чаша брашно;
– 2 чаши и половина зеленчуков бульон;
– 120 грама крема сирене – със стайна температура;
– 1/4 чаена лъжичка сол или допълнително на вкус;
– 1/2 чаена лъжичка черен пипер;
– 1/4 чаена лъжичка червен пипер;
– 1 чаша и половина настърган кашкавал;
– 1 супена лъжица масло допълнително;
– 1/3 чаша галета.
Начин на приготвяне:
1. Раздробете броколите и карфиола на малки розички, отрязвайки дебелите стъбла. Задушете ги в продължение на 3-4 минути, докато броколите са все още яркозелени. След това ги оставете настрана.
Снимка: thepioneerwoman.com
2. В голям тиган разтопете 6-те супени лъжици масло и запържете лука и чесъна в продължение на 3-4 минути. Поръсете с малко брашно, разбъркайте и гответе за още 45 секунди. След това изсипете бульона и разбърквайте непрекъснато, докато сосът се сгъсти.
Снимка: thepioneerwoman.com
3. Намалете температурата до ниска и добавете крема сиренето. След него сложете солта, черния и червения пипер. Разбърквайте през цялото време, докато получите хомогенна смес. Може да добавите допълнително подправки на вкус. Дръжте сместа на топло.
Снимка: thepioneerwoman.com
4. В малка купа смесете галетата и допълнителното масло, което преди това сте разтопили. Разбъркайте и оставете настрана.
Снимка: thepioneerwoman.com
5. В достатъчно голяма тава сложете половината от броколите и карфиола. След това изсипете половината сос и поръсете с половината кашкавал. Повторете същото още един път, правейки втори слой с продуктите. Накрая поръсете с галетата.
Снимка: thepioneerwoman.com
6. Печете в продължение на 25-30 минути на 190 градуса. Кашкавалът трябва да се разтопи, а галетата да придобие златисто-кафяв вид. Сервирайте топло.
Снимка: thepioneerwoman.com