Никулден е празник, посветен на Свети Николай Мирликийски. По традиция всяка година на 6-ти декември в българските домове се яде риба. Освен това на днешния ден празнуват и имениците, носещи близки или производни имена до името Николай.
Независимо дали в дома ви има празнуващ или просто искате да почетете този празник, опитайте една интересна и вкусна рецепта с лаврак.
Необходими продукти (за една порция):
– 200 грама лаврак (почистен от люспите);
– 3 супени лъжици масло;
– 1 средно голяма глава лук – нарязана на ситно;
– 1 цял лимон – с настъргана кора и изстискан;
– 3 супени лъжици зехтин;
– черен и червен пипер на вкус.
Начин на приготвяне:
1. Загрейте фурната на 190 градуса. Поръсете обилно лаврака от двете страни с червен и черен пипер.
Снимка: thepioneerwoman.com
2. Нагорещете зехтина в средно голям тиган на висока температура. След като зехтинът е достатъчно горещ, поставете лаврака в тигана и го оставете да се пържи в продължение на 2 минути. По този начин ще създадете вкусна коричка върху рибата. След това прехвърлете лаврака във фурната и засечете 8 минути.
Снимка: thepioneerwoman.com
3. Междувременно разтопете маслото в тиган на средно-висока температура. Добавете ситно нарязания лук и настърганите лимонови кори. Гответе в продължение на няколко минути.
Снимка: thepioneerwoman.com
4. Когато корите омекнат, изсипете лимоновия сок. Разбъркайте и намалете температурата на средна, докато получите по-гъста смес.
Снимка: thepioneerwoman.com
5. След като 8-те минути изтекат, извадете рибата от фурната. При желание сервирайте лаврака заедно със зелена салата и ориз. Върху рибата поставете от лимоновата смес за неустоим вкус.
Снимка: thepioneerwoman.com