Ако сте вегетарианци или просто не държите всеки път в храната ви да присъства месо, вероятно нямате против да изпробвате някоя нова и интересна рецепта със зеленчуци.
В случай, че обичате и пикантна храна – значи зеленчуковото чили е тъкмо за вас!
Ще ви отнеме по-малко от два часа да приготвите ястието, а порциите са 12 на брой – достатъчно, за да поканите приятели у дома за обяд или вечеря.
Преди това обаче, ето и продуктите, с които трябва да се снабдите:
– 2 супени лъжици зехтин;
– 4 скилидки смлян чесън;
– 1 голяма глава лук – нарязана на кубчета;
– 1 червена чушка – нарязана на кубчета;
– 1 жълта чушка – нарязана на кубчета;
– 1 зелена чушка – нарязана на кубчета;
– 2 моркова – обелени и нарязани на кубчета;
– 2 стръка целина – нарязани на кубчета;
– 1 люта чушка – нарязана на ситно;
– 3 чаши зеленчуков бульон;
– 1 консерва със смлени домати (около 400 милилитра);
– 1 консерва с домати на кубчета (около 350 милилитра);
– ½ чаена лъжица сол – може и повече на вкус;
– 1 чаена лъжица риган;
– 1 супена лъжица кимион;
– 2 супени лъжици чили на прах (повече на вкус);
– 1 консерва боб – изцеден и измит (около 400 грама);
– 1 консерва нахут – изцеден и измит (около 300 грама);
– 1 консерва черен боб – изцеден и измит (около 300 грама);
– 2 средно големи тиквички – нарязани на кубчета;
– ½ чаша топла вода;
– сирене за сервиране (по желание);
– листа от кориандър (по желание);
Начин на приготвяне:
1. В голям съд загрейте зехтина на средна температура. Добавете чесъна, лука, чушките, морковите, целината, лютата чушка и разбъркайте. Гответе в продължение на около 5 минути, като разбърквате от време на време. Добавете ригана, кимиона, чилито на прах и солта. Разбъркайте и гответе в продължение на още няколко минути.
Снимка: thepioneerwoman.com
2. След това изсипете зеленчуковия бульон и двете консерви с домати. Разбъркайте и оставете сместа да заври. После намалете температурата до ниска, сложете капака и оставете сместа да къкри в продължение на 30 минути.
Снимка: thepioneerwoman.com
3. Добавете боба, нахута и тиквичките. Оставете ястието да къкри още 30 минути.
Снимка: thepioneerwoman.com
4. Добавете топлата вода и разбъркайте. Оставете сместа на котлона още 15 минути и добавете още подправки на вкус. След това гарнирайте със сирене и зелени листенца и сервирайте.
Снимка: thepioneerwoman.com