Обикновено грахът не е типичната съставка, която може да намерите в една салата. Освен, разбира се, ако тя не е водещата. Хубавото на това растение от семейство Бобови е, че има много ползи за здравето.
Ако консумирате редовно грах, вие ще намалите риска от рак (заради зеления пигмент хлорофилин) и ще намалите нивата на холестерола в организма си. От друга страна грахът е добър източник на фибри, витамин C, витамин K, протеини и минерали.
След като вече се убедихте защо много скоро трябва да си приготвите нещо вкусно със зеленото растение, запознайте се с нашето предложение:
Необходими продукти за приготвянето на салата от грах:
– 1/3 чаена чаша заквасена сметана;
– 1 супена лъжица майонеза;
– сол и черен пипер на вкус;
– 1 супена лъжица бял оцет;
– 4 чаши замразен зелен грах – почти размразен;
– 8 резена пържен бекон – нарязани;
– 1/2 глава малък червен лук – нарязан на тънки парченца;
– 200 грама сирене чедър или друг вид по избор – нарязано на малки кубчета;
– 3 супени лъжици пресен магданоз – нарязан на ситно;
Начин на приготвяне:
1. Смесете заквасената сметана, майонезата, солта, черния пипер и оцета в достатъчно голяма купа. Разбъркайте съставките, докато получите хомогенна смес и при желание добавете още подправки.
Снимка: thepioneerwoman.com
2. В купата с граха сложете 2/3 от белия сос и разбъркайте. След това добавете лука, бекона и сиренето чедър.
Снимка: thepioneerwoman.com
3. Разбъркайте отново и поръсете с магданоз.
Снимка: thepioneerwoman.com
4. Сервирайте в подходяща купа.
Снимка: thepioneerwoman.com