Палак панир е класическо индийско ястие, разпространено повече в северната част на азиатската страна.
Едва ли има индийски ресторант, в която и да е част в света, където да не предлагат „палак панир“.
Ако все още не сте опитвали това невероятно ястие, време е да се развихрите в кухнята и да експериментирате с наистина различни вкусове.
Ако сте почитатели на екзотичните кухни и по-пикантните храни, значи определено палак тофу ще ви допадне!
Разбира се, степента на пикантност може да бъде намалена или увеличена по ваш избор. Дори когато отидете в индийски ресторант, може да кажете своите предпочитания и ястието да бъде приготвено по ваш вкус.
*Бонус подробна хранителна информация за една порция: 216.7 калории, 11.6 грама мазнини (2.1 грама наситени), 350 милиграма натрий, 14.9 грама въглехидрати, 2.8 грама фибри, 5.3 грама захар, 17.5 грама протеини.
Ето и какви продукти ще ви бъдат необходими, за да приготвите палак тофу (4 порции):
– 4 чаши пресен спанак – ситно нарязан;
– 400 грама тофу;
– 2 средни домата;
– 1 чаена лъжичка нарязан джинджифил;
– 1 и половина чаена лъжица кориандър на прах;
– 1/4 чаена лъжица кимион;
– 1/2 чаена лъжица куркума на прах;
– 1/4 чаена лъжица лют червен пипер;
– 2 чаени лъжички масло;
– 1/2 чаена лъжичка семена от кимион;
– щипка асафетида;
– 1/2 чаена лъжичка сол (или на вкус);
– 2 супени лъжици пълнозърнесто пшенично брашно;
– 1 и половина чаша мляко;
– половин домат за гарниране – нарязан на кубчета (по желание);
Снимка: pickyeaterblog.com
Начин на приготвяне:
1. Нарежете тофуто на големи кубчета. В достатъчно голям тиган запържете тофуто, за да добие светлозлатист цвят от всяка страна.
Снимка: pickyeaterblog.com
2. Нарежете двата домата и ги сложете в блендер. След това добавете джинджифила и разбъркайте добре, докато се получи гладко пюре. Изсипете доматеното пюре в купа и добавете всички останали подправки. Разбъркайте. Смесете също така пшеничното брашно и млякото, които засега оставете настрана.
Снимка: pickyeaterblog.com
3. Загрейте маслото в голям тиган. Когато то се затопли, добавете доматеното пюре и го оставете да се готви в продължение на няколко минути. То трябва да намали обема си до около половината.
Снимка: pickyeaterblog.com
4. Добавете спанака и солта. Гответе на ниска температура в продължение на 10 минути. Добавете млечната смес и гответе още 5 минути, докато всички съставки се съчетаят чудесно.
Снимка: pickyeaterblog.com
5. Прибавете тофуто и разбъркайте. Оставете още 2-3 минути ястието на котлона. Изсипете в подходяща купа и по желание гарнирайте с малки парченца домат.
Снимка: pickyeaterblog.com