Черният боб, представител на бобовите култури, носи техните положителни качества.
Ако се чудите защо е добре в менюто ви да присъстват повече такива храни, то ние ще ви изредим няколко причини, които са достатъчно основателни: смилат се по-бавно от организма и съответно огладнявате по-бавно, имат високо съдържание на фибри и протеин, за сметка на по-ниското съдържание на калории.
Освен това бобовите култури са добър източник на енергия и страхотен заместител на месото.
В тази връзка ви предлагаме рецепта за вкусна супа с черен боб. Необходимите продукти за нея са:
– 500 грама черен боб;
– 4 чаши разтворен зеленчуков бульон;
– 2 чаши вода;
– 3 скилидки смлян чесън;
– 1 средно голяма глава лук – нарязана на ситно;
– 1 червена чушка – нарязана;
– 1 зелена чушка – нарязана;
– 1 жълта чушка – нарязана;
– 1 чаена лъжичка сол (повече на вкус);
– 1 и половина чаена лъжичка чили на прах;
– 1 и половина чаена лъжичка кимион;
Добавки: заквасена сметана, авокадо (нарязано), магданозени листа, царевична тортила (нарязана) – по желание;
Начин на приготвяне:
1. Поставете боба в купа или тенджера, залейте го със студена вода и го оставете да кисне през цялата нощ. Другият вариант е да сложите боба в тенджера и да го залеете с гореща вода. Оставяте го да заври, след което го готвите в продължение на 2 минути. Изключвате котлона, покривате тенджерата и оставяте боба да стои така 1 час. След това изплаквате зърната със студена вода.
Снимка: thepioneerwoman.com
2. В достатъчно голяма тенджера поставете боба, бульона, водата, лука и чушките. Оставете течността да заври, след което намалете температурата до ниска. Сложете капака и оставете да къкри в продължение на час и половина.
Снимка: thepioneerwoman.com
3. Междувременно добавете солта, чилито на прах и кимиона. Разбъркайте добре. Спрямо течността преценете дали да оставите боба да се готви още известно време или не. Добавете допълнително подправки на вкус, ако желаете.
Снимка: thepioneerwoman.com
4. Сервирайте супата в купа с топка заквасена сметана, допълнително нарязани парчета чушка, авокадо, магданоз и парчета тортила.
Снимка: thepioneerwoman.com
Коментари