IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Супа с черен боб

10 май 2015 09 39

Вкусно и питателно ястие

Снимка: thepioneerwoman.com

Снимка: thepioneerwoman.com

Черният боб, представител на бобовите култури, носи техните положителни качества.

Ако се чудите защо е добре в менюто ви да присъстват повече такива храни, то ние ще ви изредим няколко причини, които са достатъчно основателни: смилат се по-бавно от организма и съответно огладнявате по-бавно, имат високо съдържание на фибри и протеин, за сметка на по-ниското съдържание на калории.

Освен това бобовите култури са добър източник на енергия и страхотен заместител на месото.

В тази връзка ви предлагаме рецепта за вкусна супа с черен боб. Необходимите продукти за нея са:

– 500 грама черен боб;

– 4 чаши разтворен зеленчуков бульон;

– 2 чаши вода;

– 3 скилидки смлян чесън;

– 1 средно голяма глава лук – нарязана на ситно;

– 1 червена чушка – нарязана;

– 1 зелена чушка – нарязана;

– 1 жълта чушка – нарязана;

– 1 чаена лъжичка сол (повече на вкус);

– 1 и половина чаена лъжичка чили на прах;

– 1 и половина чаена лъжичка кимион;

Добавки: заквасена сметана, авокадо (нарязано), магданозени листа, царевична тортила (нарязана) – по желание;

Начин на приготвяне:

1. Поставете боба в купа или тенджера, залейте го със студена вода и го оставете да кисне през цялата нощ. Другият вариант е да сложите боба в тенджера и да го залеете с гореща вода. Оставяте го да заври, след което го готвите в продължение на 2 минути. Изключвате котлона, покривате тенджерата и оставяте боба да стои така 1 час. След това изплаквате зърната със студена вода.

Снимка: thepioneerwoman.com

2. В достатъчно голяма тенджера поставете боба, бульона, водата, лука и чушките. Оставете течността да заври, след което намалете температурата до ниска. Сложете капака и оставете да къкри в продължение на час и половина.

Снимка: thepioneerwoman.com

3. Междувременно добавете солта, чилито на прах и кимиона. Разбъркайте добре. Спрямо течността преценете дали да оставите боба да се готви още известно време или не. Добавете допълнително подправки на вкус, ако желаете.

Снимка: thepioneerwoman.com

4. Сервирайте супата в купа с топка заквасена сметана, допълнително нарязани парчета чушка, авокадо, магданоз и парчета тортила.

Снимка: thepioneerwoman.com

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари