Искате ли да експериментирате с някое ново ястие?
Ако отговорът е „да“ и покривате следващия критерий – почитатели сте на азиатската кухня и кърито, то настоящата рецепта е идеалното предложение за вас!
Както знаем, оризът е на почит в Азия, така че едва ли се учудвате, че той присъства в ястието.
Кърито и нахутът са другите две много важни съставки, които ще придадат неустоим вкус на предложението ни.
Отделете си 30 минути в кухнята и се снабдете със следните съставки:
- 2 чаши ориз басмати;
- 2 супени лъжици растително масло;
- 1 голяма глава лук – нарязана;
- сол и черен пипер на вкус;
- 2 чаени лъжички къри на прах;
- 2 скилидки чесън – смлян;
- 1 чаша зеленчуков бульон;
- 2 консерви нахут – изцеден и измит;
- 350 милилитра мляко;
- 1 супена лъжица мед;
- 1 супена лъжица чили (повече на вкус);
- кориандър за сервиране;
Начин на приготвяне:
1. Сгответе ориза според указанията на опаковката. През това време загрейте маслото в тигана на средна температура. Добавете лука и подправете със сол и черен пипер. Гответе в продължение на няколко минути, докато лукът не омекне и не стане златист.
Снимка: thepioneerwoman.com
2. Поръсете чесъна с кърито, разбъркайте и гответе още една минута. След това изсипете зеленчуковия бульон и разбъркайте.
Снимка: thepioneerwoman.com
3. Изчакайте една минута и добавете млякото, меда и чилито. Отново разбъркайте.
Снимка: thepioneerwoman.com
4. След като сместа заври, прибавете нахута, намалете температурата и оставете ястието на къкри за 10-тина минути. Добавете подправки, ако е необходимо.
Снимка: thepioneerwoman.com
5. В чиния сложете от ориза и залейте отгоре с част от вече готовата смес. Гарнирайте с листенца кориандър.
Снимка: thepioneerwoman.com
Коментари