Ползите от зелето не са една и две. То подпомага отслабването, приятел е на мозъка и кожата, както и служи като „детоксикатор“ за организма.
Освен това зеленото листно растение помага при главоболие и за регулиране на кръвната захар. Нуждаете ли се от още причини, за да го консумирате по-често?
Освен в салата, зелето може да бъде сготвено и запечено във фурна. Особено, когато към него се прибавят вкусни сирена – получавате вкусно и неустоимо ястие!
За осем дози от настоящата рецепта се нуждаете от 45 минути в кухнята и следните продукти:
- 1 средно голяма зелка – нарязана на 8 парчета;
- 2 лъжици масло плюс допълнително за тавичката;
- 2 супени лъжици брашно;
- 1 чаша и половина мляко;
- 1 бурканче начо сирене сос;
- сол и пипер на вкус;
- 1 чаша настъргано сирене с подправки по избор;
- 1 малка люта чушка – нарязана на шайби (без семките);
- червен пипер;
Начин на приготвяне:
1. Загрейте фурната до 180 градуса. Намажете достатъчно голяма тавичка с масло. През това време загрейте подсолена вода, докато заври и за 1-2 минути оставете в нея нарязаните парчета зеле. След това ги подсушете много добре и ги наредете в тавичката.
Снимка: thepioneerwoman.com
2. В незалепващ тиган разтопете маслото. Смесете го с брашното и гответе в продължение на 1-2 минути. Добавете и млякото и гответе, докато сместа се сгъсти. Изключете котлона и добавете бурканчето начо сирене сос. Поръсете със сол и черен пипер. Разбъркайте. След това добавете настърганото сирене и отново разбъркайте.
Снимка: thepioneerwoman.com
3. Готовата смес изсипете върху зелето, така че да покрива достатъчно всяко едно парче. Поръсете с червен пипер и сложете от шайбите люта чушка върху зелето. Печете във фурната около 20 минути.
Снимка: thepioneerwoman.com
4. Сервирайте в чиния. Да ви е сладко!
Снимка: thepioneerwoman.com