Ако в момента не спазвате диета и нямате нищо против да поглезите себе си с домашно приготвен вкусен десерт, то настоящата рецепта може би ще ви заинтригува.
Една от основните съставки в нея е кивито, заради което можете да бъдете сигурни, че „няма сладкият вкус да ви дойде в повече“. Не се безпокойте обаче – паят е достатъчен за 12 парчета, така че ще има за всички!
Ето и с какво трябва да се снабдите за пая с киви:
- 15 големи пълнозърнести бисквити;
- ½ чаша макадамия или друг вид ядки по избор;
- 1/3 чаша захар;
- 1/3 чаша масло – разтопено;
- една опаковка течна сметана за десерти;
- 2 жълтъка;
- ½ чаша сок от лайм;
- 1 супена лъжица настъргана кора от лайм;
- 6 кивита – обелени и нарязани;
- сметана за сервиране;
- допълнителни парчета киви – за сервиране;
- допълнителни ядки – за сервиране.
Начин на приготвяне:
1. Загрейте фурната до 180 градуса. Сложете в блендер бисквитите и ядките и разбийте. Добавете захарта и отново разбийте за кратко. Добавете от разтопеното масло, докато трохите не се навлажнят. Сместа изсипете в купа за пай, изравнете я отгоре и я сложете за 5 минути във фурната.
Снимка: thepioneerwoman.com
2. След това комбинирайте течната сметана, яйчените жълтъци и лимоновия сок в купа. Разбийте с миксер, докато не се получи хомогенна смес (2-3 минути). Изсипете готовата смес в купата и печете в продължение на още 15 минути.
Снимка: thepioneerwoman.com
3. Когато приключите с печенето, оставете пая да се охлади. След това го поставете в хладилник за минимум един час (повече, ако е възможно). Накрая наредете парчета киви, след това сложете пласт от сметаната, а отгоре гарнирайте с по-малки парчета киви. Завършете, като поръсите с натрошени ядки.
Снимка: thepioneerwoman.com