Неведнъж сме ви споделяли защо киноата трябва да присъства във вашето хранително меню.
Както и неведнъж сме ви предлагали изкушаващи рецепти, съдържащи именно зърноподобната култура.
Затова сега направо ще ви разкрием нова вкусна рецепта с киноа, стига разбира се, да нямате нищо против да консумирате плодове и зеленчуци заедно.
Рецептата е подходяща както за обяд, така и за вечеря, а в ястието се съдържат много полезни и разнообразни хранителни вещества.
Ето и продуктите, от които се нуждаете (за общо шест порции):
- 2 супени лъжици сусамово масло;
- 4 супени лъжици соев сос;
- 2 супени лъжици настърган пресен джинджифил;
- 2 супени лъжици настъргана лимонова кора;
- 450 грама аспержи – нарязани наполовина по дължина;
- 2 моркова – обелени и нарязани диагонално;
- 1 „корона“ броколи – накъсани на малки розички;
- 2 чаши нарязан пресен ананас;
- 1 малка люта чушка;
- 2 супени лъжици вода;
- 3 чаши пресен спанак;
- 1 чаша ягоди;
- 2 чаши варена киноа (топла);
*Бонус хранителна информация (за една порция): 210 калории, 9 грама мазнини (1 грам наситени), 390 милиграма натрий, 31 грама въглехидрати, 6 грама фибри, 10 грама захар, 7 грама протеин.
Начин на приготвяне:
1. Комбинирайте в подходящ тиган сусамовото масло, соевия сос, джинджифила и лимонената кора. Загрейте на средна до силна температура. След това добавете аспержите, морковите, броколите, ананаса, лютата чушка и водата. Покрийте тигана и гответе в продължение на 2 минути. След това махнете капака от тигана и гответе зеленчуците до желаната от вас мекота.
2. Махнете тигана от котлона и добавете нарязаните ягоди и спанак. Сервирайте върху варената киноа.