Роден в Солун през 1983 година, Димитриос Пампорис е разпознаваем за вкусовите рецептори със своите менюта, чиято цел е да вдъхновят.
С фокус върху най-добрите местни съставки и продукти, неговите творения дават най-точното определение за креативна модерна гръцка кухня.
Готвил е в едни от най-известните ресторанти в световен план, а ние се срещнахме с него по време на петото издание на Гастрономически фестивал в Банско, за да ни разкаже малко повече за своята страст.
Какво е храната за вас?
Страст и мисля, че това е моят живот.
Винаги ли сте искали да станете готвач?
Не е хоби и в никакъв случай не започна като такова. Винаги съм искал да стана готвач.
Каква е разликата между гурме и традиционна кухня?
Не знам, опитвам се да правя свежа и лека храна. Без много масло и подправки. Не обичам храната да бъде много тежка, предпочитам по-леките ястия. Задължителни са свежите и сезонни продукти.
Има ли специфични правила при сервирането на ястие?
Първо, когато искаш да създадеш ястие, ти имаш идея. Идея да създадеш нещо. Ястието идва първо, след това мислиш другото. Искаш да направиш дзадзики, например. Какво има в салатата? Кисело мляко, краставица, зехтин, чесън... И си казваш, добре, какво искам да направя с тази салата? Искам да направя супа? Искам да направя сорбе? Аз направих макарон (тип сладка) – дзадзики. Това беше идея, но първо трябва да помислиш какво искаш да направиш.
Пътували сте много, коя ви е любимата кухня?
Моят стил е модерната гръцка кухня, но любима ми е френската. Вярвам, че първата кухня е добра основа за старт на ресторант или каквото и да е. Във Франция да бъдеш готвач е кариера, както в Гърция да бъдеш лекар или политик. Мога да готвя много добре френска кухня, но във всички останали кухни, основата е от Франция. Там започва всичко. Трябва да разбереш основата и след това да създаваш свой стил.
Какво е бъдещето на готвенето? Подобряване на техниките?
Готвенето няма начало и край. Преди 5 или 7 години молекулярната кухня беше много модерна. Красиво е, но да използваш една съставка. Това не е храна, а техника.
Кой е най-ценният урок, който сте научили във вашата кариера?
Най-важното нещо е, че трябва да научиш собствената си кухня. Това е твоята основа. Ако си от Гърция – научи гръцката. Ако научиш това, с времето ще ставаш все по-добър.

Вие преподавате в училище по готварство в Солун. Каква е разликата между обучението и реалността при готвенето?
Не е същото. Има много напрежение и стрес в кухнята, докато в училището средата е по-спокойна.
Какво предпочитате – преподаването или готвенето?
Готвенето със сигурност.
Какви са тенденциите в готвенето?
Мисля, че тенденциите винаги ще бъдат добри продукти и добри комбинации.

Най-добрата обратна връзка?
Да бъдеш щастлив.
Какво да очакваме от вас оттук нататък?
Да пътувам много в Европа и да опитвам нови ресторанти. Ние не знаем какво ще се случи след един месец, ще видим.



 
                     
 
            
                        

 
                             
                             
                            
 
                         
                         
                         
                         
             ООН: Атаките на САЩ по кораби нарушават международното право
                                ООН: Атаките на САЩ по кораби нарушават международното право                             
             SpaceX разработва „опростен“ подход към лунната мисия Starship
                                SpaceX разработва „опростен“ подход към лунната мисия Starship                             Космически апарат засне мощен взрив на обратната страна на Слънцето
                                Космически апарат засне мощен взрив на обратната страна на Слънцето                             Мисията Artemis II остана без финансиране: Спряха заплатите на астронавтите на НАСА
                                Мисията Artemis II остана без финансиране: Спряха заплатите на астронавтите на НАСА                             В очакване на полет към Марс: New Glenn е на стартовата площадка
                                В очакване на полет към Марс: New Glenn е на стартовата площадка                             
             Това ли е краят? Бомбардират Карлос Насар с милиони
                                Това ли е краят? Бомбардират Карлос Насар с милиони                             БФС посече Левски, но пожали Вуцов
                                БФС посече Левски, но пожали Вуцов                             Има надежда: "Лъвчетата" на България извъртяха равенство с Швейцария
                                Има надежда: "Лъвчетата" на България извъртяха равенство с Швейцария                             Веласкес сравни Левски с Реал Мадрид, Барса и Ман Сити
                                Веласкес сравни Левски с Реал Мадрид, Барса и Ман Сити                             
             Михаела Филева влиза в главна роля в мюзикъла „Тайната на музиката“
                                Михаела Филева влиза в главна роля в мюзикъла „Тайната на музиката“                             4 задължителни неща, които трябва да носите на Задушница
                                4 задължителни неща, които трябва да носите на Задушница                             Cebu Pacific наема самолети от „България Еър“ за натоварения зимен сезон
                                Cebu Pacific наема самолети от „България Еър“ за натоварения зимен сезон                             Нумерологична прогноза за месец ноември
                                Нумерологична прогноза за месец ноември                             
             Откриха нови сигнали в мозъка, чрез които се диагностицира Паркинсон
                                Откриха нови сигнали в мозъка, чрез които се диагностицира Паркинсон                             Кои храни са най-вредни за мозъка?
                                Кои храни са най-вредни за мозъка?                             Как да разпознаем инфекциозна мононуклеоза в детска възраст?
                                Как да разпознаем инфекциозна мононуклеоза в детска възраст?                             Какво е козметичен фастинг и защо набира популярност?
                                Какво е козметичен фастинг и защо набира популярност?                             
             дава под наем, Едностаен апартамент, 20 m2 Варна, Левски, 245.42 EUR
                                дава под наем, Едностаен апартамент, 20 m2 Варна, Левски, 245.42 EUR                             дава под наем, Тристаен апартамент, 116 m2 София, Драгалевци, 900 EUR
                                дава под наем, Тристаен апартамент, 116 m2 София, Драгалевци, 900 EUR                             дава под наем, Двустаен апартамент, 55 m2 София, Суха Река, 460.16 EUR
                                дава под наем, Двустаен апартамент, 55 m2 София, Суха Река, 460.16 EUR                             дава под наем, Офис, 389 m2 София, Манастирски Ливади, 4500 EUR
                                дава под наем, Офис, 389 m2 София, Манастирски Ливади, 4500 EUR                             
				     Коментари
Коментари Остави коментар
      Остави коментар