Лятото е сезонът на отпуските и почивките. Покрай яденето на вредни храни по морето или планина, на човек му се иска да си приготви някоя вкусна и същевременно лека манджа у дома.
Мусаката е едно от любимите ястия на българите. В нейните вариции има различни зеленчуци, с които тя става още по-апетитна.
Днешната ни рецепта, предоставена от кулинарния блогър Десислава Киликчийска, е с патладажни, които се съчетават идеално с розови домати и кайма. Потекоха ли ви вече лигите?
Небходими продукти:
2 големи патладжана
3 средно големи домати
1 глава лук
3-4 скилидки чесън
100 гр. кашкавал
500 гр. кайма
125 гр.(1 топка) моцарела
зехтин
сол
червен пипер
сух риган
Начин на приготвяне:
Единственият недостатък на патладжаните е, че трябва да ги оставите в подсолена вода за известно време, за да пуснат горчилката, която съдържат. Нарежете ги на дебели филийки на дължина. Сложете сол и вода в по-висок съд и ги поставете вътре. След около 30 минути се отцеждат и подсушават. После ги метнете на грил тигана. Тъй като приготвянето им е по-бавно, може да чакате с една студена биричка в ръка.
След като патладжаните са готиви, е време да приготвите сода. Задушете нарязания на кубчета лук и накълцания на ситно чесън. Добавете каймата и разбърквайте докато се запържат хубаво. Поръсете с горепосочените подправки на вкус и сложете още 1 настърган домат. Запържването трябва да е кратко - 20-30 секунди, след което сместа се оставя на огъня за около 2-3 минути.

Вземете тавичката за мусаката и я намажете добре със зехтин. По-специфичното е, че продуктите се редят на пластове. Започнете първо с патладжаните. След това добавете тънък слой кайма, после малко сос и пак патладжани. Върху тях изсипете останалия сос. След това нарежете моцарелата отгоре. После обелете доматите и ги нарежете на тънки филийки, които са следващият слой. Поръсете с малко зехтин.

Мусаката се пече на 200 градуса за около 30 минути. Накрая може да я овкусите с настърган кашкавал.
Рецептата е подходяща за хора, които са на кето режим. Пробвайте я за обяд или вечеря през уикенда. Определено ще ви допадне, ако обичате патладжани и кайма!
Източник: Wellcometomykitchen






Моторист се заби в кола край Софийския университет (+ВИДЕО)
Пристигна първият влак, който ще замени руските машини в метрото в София (+ВИДЕО)
В САЩ откриха, че човешкото сърце е способно на самовъзстановяване
Най-голямата паяжина в света е открита в пещера между Албания и Гърция
James Webb открива следи от първите гигантски звезди
Американски физик за възможността 3I/ATLAS да има извънземен произход
Нов проблем за Мбапе
Голяма новина: Интер и Милан официално закупиха "Сан Сиро"
Челси се кани на Барселона и Арсенал
В Манчестър Юн разкриха грандиозни планове за бъдещето
От хип-хоп клубовете в Харлем до подиумите на Висшата мода – историята на streetwear стила
5 кристала, които ще повишат вибрацията в дома ви
2 зодии с голям напредък до края на 2025
Милена Аврамова за филма „Рожден ден“: Вселената започва да работи, когато правиш нещо хубаво
Какво прави музиката с нашето тяло?
Използвате ли изкуствен интелект? А знаете ли как се отразява на мисленето?
Гъбична инфекция на половия член – какво представлява и защо се появява?
УМБАЛ „Лозенец“ стартира кампанията „Мовембър 2025“ в подкрепа на мъжкото здраве
Остави коментар